SKRÅBLIKK

Full fyr i vannklosettet til Jonas!

Vår observatør JJ oppsummerer uken som gikk i norsk samfunnsliv.

Publisert Sist oppdatert

KRISE! Jonas Gahr Støre har gått fra å «følge strømmarkedet tett», til «å vurdere å foreta seg noe».

Det brenner på vannklosettet statsministeren kaller utedo, med andre ord.

Politikere pleier å bli upopulære på grunn av noe de gjør. Boris Johnson festet og løy. Donald Trump oppildnet til statskupp. Mens Jonas Gahr Støre er i ferd med å bli vår mest upopulære statsminister noensinne, uten å ha gjort noe som helst.

Det er bra gjort (!)

Forøvrig raser husleiene oppover. Kommunistene i Rødt er dermed på banen og vil ha politisk handling, og gjennom politiske vedtak «fryse» oppgangen.

Det samme partiet vil ha makspris på strøm, og når de får tenkt seg om er de sikkert for det samme for mat, elsykler og Cuba-reiser.

JJ byder på Economics 101 for kommunister: Senker du prisen, faller tilbudet.

Dette ble også uken for den store tips-debatten. Et voldsomt moralsk dilemma rir den norske prateklassen: Skal man, eller skal man ikke, tipse Foodora-bud?

Aftenpostens kommentator Joacim Lund sier: Nei, ikke tips.

Argumentet er visstnok at dersom ingen tipser, vil Foodora øke lønnen til budene. En alternativ og mer rimelig forklaring er at Joacim Lund vil ha bedre samvittighet når han sparer 40 kroner ved å ikke gi dem til fattige sykkelbud. Den norske prateklassen benytter alltid sjansen når de kan være kjipe og spare noen kroner og samtidig fremstå som høyverdige mennesker.

En bekjent av JJ døpte slike personer for gjerrig-idealister: De er svært opptatt av nød og lidelse et fjerntliggende sted: Gaza, Vest-Sahara eller hos yanomamiene i Amazonas.

Men på dugnader sliter de alltid med ryggen, og til spleisefesten kommer de med akkurat nok mat og drikke til seg selv.

Blir det mange nok gjerrig-idealister, blir dugnader og spleisefester en umulighet, og dermed vet vi hvorfor hverken sosialistene i SV eller kommunistene i Rødt baserer landsmøtene sine på slikt.

Eller for å si det i klartekst: Ikke inviter Joacim Lund på spleisefest.

Lørdag ble det også klart at pilotene i SAS sier ja til lavere lønn og lengre arbeidstid.

Om noen år vil trolig autopilotene ha blitt så gode, at det vil være mer krevende å være Foodora-bud enn pilot. Pilotene får på sin side håpe at kommunistene i Rødt, som under streiken stilte seg et tusen prosent bak pilotenes millionlønn, ikke hører på Joacim Lund, og tipser noen kroner når de flyr på vinferie til Italia.

Debattene om tips til Foodora-bud eller arbeidsbetingelsene til SAS-piloter, dreier seg egentlig om vi ønsker å begrense tilbudet av arbeidskraft, eller om vi ønsker konkurranse om jobbene.

Den debatten tok vi i Norge for lenge siden. Gjennom EØS-avtalen er vi del av et felleseuropeisk arbeidsmarked. Et høykostland på drøyt 5 millioner mennesker kan hente arbeidskraft fra hele Europa.

JJs frisør tjente 1000 euro i måneden i Roma, fortalte han ved siste klipp. Nå tjener han 35000 kroner i måneden i Oslo.

Forretningsmodellen til Cutters, er dermed forklart.

Den debatten viker imidlertid kommentatorer som Lund unna. Trolig fordi det da er vanskeligere å fremstå som både gjerrig og god.

I tillegg til at valget ble tatt for snart femten år siden.

Tilbake til strømkrisen og statsministeren.

Også her valgte vi for lenge siden et system som vil gjøre norske priser likere de europeiske, og når de europeiske prisene går til himmels, gjør også de (sør-)norske det.

Statsministerens er dilemma er ekte, handlingslammelsen forståelig, om enn politisk hjelpeløs: Kraftbransjen har eksportert så mye at vi til vinteren risikerer rasjonering. Og importen som skulle berge oss? Den kan bli minimal fra et Europa i energikrise.

Det som kan forhindre rasjonering, er først og fremst skyhøye priser. Men da går bedrifter over ende. Stortinget vil dermed nå gjøre det Stortinget er best til: De vil pøse ut enda mer penger. Trolig til bedrifter, denne gang.

Dermed vil bedriftene kunne betale mer for strømmen, og prisene vil kunne gå enda høyere. Og rentene vil stige enda mer.

Noe som vil gjøre at mange vil slite så mye at Stortinget igjen vil måtte gjøre det Stortinget er best til …

Uansett mener statsministeren, og det største opposisjonspartiet, fortsatt at norsk vannkraft brukes best til å produsere olje og gass. Bokføringsknep skal berge kloden!

Denne runddansen kaller vi nordmenn politikk.

Det er forøvrig nå en uke til Arendalsuka. Du vet den uka alle sier handler om demokrati, men som alle vet handler om å få posisjonere sitt sugerør i oljefondskrukka best mulig.

Det blir litt av en fest, og JJ er på plass.

Det vil bli en av disse ukene som bedriftsøkonomisk er særdeles gunstige for JJ, mens hvis samfunnsøkonomiske effekter er katastrofale.

Fortsatt god sommer!

Powered by Labrador CMS