SPALTIST

En nidkjær kamp mot hatytringer kan true ytringsfriheten

Kampen mot hatkriminalitet kan anta totalitære trekk hvis dissenteres meningsmotstand og ideologisk kritikk assosieres med hatytringer.

Publisert Sist oppdatert

Leder kritikk av Pride til hatkriminalitet? Spørsmålet kan stilles etter et intervju med førsteamanuensis ved Politihøgskolen Henning Kaiser Klatran, på Dagsrevyen 29. juli. Klatran, som er utdannet sosiolog og forsker på hatkriminalitet mot LHBT-personer, ble intervjuet i forbindelse med økningen i anmeldelser om hatytringer mot homofile.

Det oppsiktsvekkende i intervjuet var hvordan Klatran i denne konteksten, etter sommerens terrorangrep, brukte tiden til å snakke om hvordan ytringer i sosiale medier om at Pride er en ideologi, kan lede til hatytringer og hatkriminalitet. En skulle tro at det ikke var en mangel på graverende og hatefulle ytringer mot LHBT-personer som kunne bli løftet frem, men når det er ideologisk kritikk av Pride som blir nevnt, må det stilles spørsmål om hva som faktisk menes med hatkriminalitet.

Klatran har riktignok i etterkant moderert seg noe ved å skrive på Twitter at «slik retorikk ikke er straffbar eller ‘hat’, men at det er mistenkeliggjørende og delegitimerende ordbruk som kan bidra til mer hets mot skeive, særlig i sosiale medier». Å ytre seg kritisk til Pride er altså ikke i seg selv hatkriminalitet, men det settes i sammenheng med hatefulle ytringer og hets, som kan kvalifisere som hatkriminalitet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS