10 kule kvinner

Her er Minervas 10 kule kvinner

Det en stor glede å kåre ti kule kvinner, skriver Ingebjørg Sofie Larsen

Resultatet av kåringen er klart.

Frøy Gudbrandsen, politisk redaktør i Bergens Tidende. Foto: Bergens Tidende / Jan M. Lillebø.

Frøy Gudbrandsen

Frøy Gudbrandsen (f. 1978) er politisk redaktør i Bergens Tidende. Ho er ikkje aleine om å vere dyktig kommentator i andre avisar enn Oslo-avisane, men ho er ein av dei få som mange i heile Noreg veit om og les med interesse. Det er vel fortent: Gudbrandsen skriv godt om det meste, men særleg om innvandringsfeltet, som ho har ein doktorgrad i. Ho er god til å analysere frå borgarleg side, eig ei penn som kan råke hardt, og i tillegg er kommentaravdelinga i BT under hennar leiing ei av dei friskaste i landet. Skribentane i avisa trumfar hovudstadspressa i sak etter sak.

Les intervju med Gudbrandsen: – Menn er ikke bedre skribenter enn kvinner.

Les også: Derfor kårer Minerva ti kule kvinner.

Nora Mehsen

Nora Mehsen (f. 1988) er leder i Skeiv Verden, muslim og åpent lesbisk. Homofili er en gave fra Gud, har hun svart etter utspill fra konservative muslimske miljøer om at homofili er en synd, og hun ser ingen kamp mellom sitt muslimske jeg og sitt lesbiske jeg. Det er få muslimer som har kommet ut av skapet, de er en minoritet i homobevegelsen, og derfor er Skeiv Verden den delen av norsk homobevegelse som i størst grad fortjener en utmerkelse akkurat nå.

Les intervju med Mehsen: − Folk hater meg fordi jeg er kvinne, lesbisk og muslim.

Trine Lise Sundnes

Trine Lise Sundnes (f. 1970) leder LOs tredje største forbund, Handel og Kontor (HK). HK organiserer mange av dem, særlig kvinner, som utfordres av omstilling og digitalisering i arbeidslivet innen butikk og kontor. Hun profilerer fagbevegelsen i Norge på en forfriskende måte med en særegen stil, og gir en gruppe arbeidstakere i Norge, ofte de lavtlønte, en sterk stemme i samfunnsdebatten. Sundnes er ikke noe klassisk fagforeningsmenneske, og hun er godt likt på tvers av det politiske spekteret.

Les intervju med Sundnes: Minerva kårer LO-topp til kul kvinne.

Amina Sewali

Amina Sewali (f. 1989) er artist og skodespelar som både skriv gode låter og imponerer med teknikken. Ho har spelt Solveig i Peer Gynt på Nationaltheatret og skal no delta i Melodi Grand Prix. Der er ho den einaste som syng på norsk i år. Det viser eit spenn ikkje alle artistar kan skryte av. Sewali utfordrar og inspirerer. Ho er god i hele produksjonsprosessen, og det er det grunn til å trekkje fram fordi det framleis er for få kvinner som produserer musikk.

Les intervju med Sewali: – Kvinner må jobbe dobbelt så hardt.

Les også: Minerva kårer 10 kule kvinner.

Jenny Jordahl, kåret til kul kvinne av Minerva.

Jenny Jordahl

Jenny Jordahl (f. 1989) har løftet tegneserien som uttrykksform. Hun har rukket å skape seg et navn på egenhånd som frilanser i en tøff bransje. Gjennom sine morsomme og skarpe illustrasjoner om feminisme, mediekritikk, klima og en rekke andre temaer bidrar hun til en inkluderende samfunnsdebatt. Det er ikke alle leser kronikkene i Aftenposten og Dagens Næringsliv. Tegneserier kan skape en bredere interesse, spesielt blant de unge.

Les intervju med Jordahl: – Kroppspress kan ikke bekjempes med mer kropp.

Anine Kierulf

Anine Kierulf (f. 1974) formidler forskning på en klar og tydelig måte. Hun engasjerer seg i samfunnsaktuelle spørsmål og har en faglig trygghet i vanskelige debatter. Drømmen vår er at flere forskere og akademikere fikk den samme evne til å nå ut med kunnskapen sin.

Les intervju med Kierulf: – Venstresiden har fordommer mot vestkantfolk som snakker pent.

Minerva kårer 10 kule kvinner

  • I forbindelse med 8. mars kårer Minerva 10 kule kvinner. Kåringen er uformell og skal gi en oppmerksomhet til kvinner som har preget det norske samfunnet på en måte vi har sans for. De er ikke nødvendigvis etablerte, men vi er sikre på at de vil prege Norge i lang tid fremover.
  • Juryen har bestått av Ingebjørg Sofie Larsen (juryleder), Kristian Meisingset og Ragnhild Ulltveit-Moe (Minerva), Sigrid Hagerup Melhuus (rådgiver i Agenda), Maryam Iqbal Tahir (skribent og samfunnsdebattant), Margrete Løbben Hansen (student og ansvarlig redaktør i Kulturutvalget) og Jens Kihl (politisk journalist i Klassekampen).
  • Resultatet av kåringen: Her er Minervas 10 kule kvinner.

Siri Seljeseth

Siri Seljeseth (f. 1988) har skapt serien Unge Lovende, og tar med det pulsen på en generasjon der perfeksjonisme og selvrealisering står i fokus. Det gjør hun på en måte som er intelligent, befriende naturlig og med en god porsjon selvironi. Vi har ikke sett noe liknende.

Les intervju med Seljeseth: – Gutta i bransjen må se forbi kompisene sine.

Silvija Seres

Silvija Seres (f. 1970) er president for Polyteknisk forening, profesjonelt styremedlem, direktør og strategisk rådgiver innen teknologi. Hun har doktorgrad i matematikk fra Oxford University, og har lang internasjonal erfaring. Mange kommentatorer undersøker temaer i en dag eller to før de skriver, mens Seres aktivt bidrar i samfunnsdebatten med kunnskap som hun har tilegnet seg gjennom flere tiår. Hun skriver nøkternt og forståelig om komplekse temaer, som konsekvensene av kunstig intelligens, teknologi og digitalisering for samfunnet, også i norsk arbeidsliv: «Norge er mer nyskapende enn det vi gjerne tror. Slutt å dilte etter Silicon Valley», er mantraet hennes.

Les intervju med Seres: – Alle kan bli «hackere».

27-år gamle Cilia Holmes Indahl er bærekraftdirektør.

Cilia Holmes Indahl

Cilia Holmes Indahl (f. 1989) er allerede direktør for bærekraft i Aker BioMarine. Hun er også det yngste styremedlemmet i SoCentral, en samarbeidspartner for bedrifter som utvikler nye løsninger på samfunnsutfordringer, og viser med det et bredt, ambisiøst og konkret engasjement.

Les intervju med Indahl: – Jeg er drittlei arrangementer for kvinner.

Afak Afgun

Afak Afgun (f. 1988) er redaksjonssjef i magasinet sister-hood, som Deeyah Khan har startet. Sister-hood gir muslimske kvinner verden over en stemme og rom for skribenter som ingen andre medier har oppdaget enda. Nettmagasinet eksemplifiserer slik hva som kanskje er de viktigste kanalene for frigjøring i dag: internett og sosiale medier. Afgun har selv blant annet skrevet modig og personlig om «rishta-tante-systemet», som organiserer ekteskap i Norge.

Les intervju med Afak Afgun: – Nå har vi 140 skribenter fra 37 land.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden