Vi mennesker har en overdreven tro på vår evne til å skue inn i fremtiden, skriver Pål Mykkeltveit.
Vi mennesker har en overdreven tro på vår evne til å skue inn i fremtiden, skriver Pål Mykkeltveit.

Innvandringskostnader og spådomskunst

Kritikerne av Erling Holmøys fremskrivninger må forklare hvordan innvandring kan bli lønnsom, ellers fremviser de bare sin egen faktaresistens.

Publisert Sist oppdatert

Striden rundt Erling Holmøys "innvandringsregnskap" kan i ettertid ses på som et storstilt psykologisk eksperiment. Eksperimentet fikk testet den etter hvert kjente hypotesen om at fakta egentlig ikke teller når meninger brytes. Så lenge det er følelser involvert, vil vi feilbarlige mennesker fortsette å forsvare de meningene vi allerede har, uansett hvor mye de kolliderer med virkeligheten.  Og siden innvandring er det mest følelsesladde temaet, spilte det hele seg ut i tråd med hypotesen.

Økonomiske modeller og planlegging av den typen Erling Holmøy driver med, er egentlig et varemerke for norsk økonomisk tradisjon, trepartssamarbeid og sosialdemokrati, men når innvandring kommer inn i bildet, blir alt snudd på hodet. Dagbladet, vanligvis ikke noe talerør for nyliberalisme, brukte for eksempel lederplassen på å støtte Christine Meyer og hennes økonomiske modeller fra Chicago.

Slakt uten argumenter

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS