Debatt

Erna og Sylvi leter fortsatt etter de rette ordene

Bilde: Høyre/Hans Kristian Thorbjørnsen | Fremskrittspartiet/Alexander Helberg/Hendel/CC BY-ND 2.0

Unnskyldningens retorikk: Det finnes mange måter å beklage på.

Politiske tragedier kan ofte ufrivillig illustrere en god akademisk teori. En av mine favorittartikler om krisehåndtering handler om de fem ulike beklagelsesstrategiene vi bruker når krisen er et faktum og vi leter etter en forklaring som omgivelsene kan leve med.

Artikkelen ble publisert i 1997 av amerikaneren William Benoit i Public Relations Review.  Benoit hadde over lengre tid vært fasinert over mangfoldet av strategier amerikanske selskaper brukte når de havnet i krisesituasjoner. Benoit skrev derfor en artikkel der han beskrev fjorten ulike måter å beklage på, som han fordelte på fem hovedkategorier.

Benoits poeng var at unnskyldningens retorikk har mye å si for om vi klarer å reparere det som er ødelagt, han og kalte teorien sin for «image repair theory».

Erna og Sylvi har denne uken gjort undervisningen min i Benoits teori lettere ved å vise hvor galt det kan gå når vi starter med strategi 1 (fornektelse) i en sak hvor vi burde hoppet rett til strategi 5 (ta ansvar og be om unnskyldning). La oss derfor for læringens skyld illustrere hvor ydmykende dette løpet har vært for de to denne uken.

1. FORNEKTELSE

Her er man helt sikker på at man ikke har gjort noe dumt. Tvert imot er det de som anklager deg for å ha gjort noe dumt, som bør skamme seg.

Det fortsatt lørdag, og Erna Solberg tror hun suverent skal seile vekk fra denne saken.

«Hvis Ap ikke liker å få kritikk for at de stemmer ned dette forslaget, er de velkommen til å snu.» Det er lørdag og Sylvi Listhaug er sikker på at hun nok en gang har startet en kjempegod debatt som hun kommer til å vinne.

2. ANSVARSFRASKRIVELSE

Her har man skjønt at man har gjort noe dumt, men føler seg trygg på at hovedansvaret for det dumme kan plasseres et annet sted.

«I denne debatten brukes det sterke ord. For ikke så lenge siden sa Martin Kolberg (Ap) at høyresidens politikk gir grobunn for mer terrorisme. Det nivået på debatten mellom Ap og Frp får de selv stå for.». Det fortsatt lørdag, og Erna Solberg tror hun suverent skal seile vekk fra denne saken mens Ap og Frp bader i gjørmen.

3. REDUSERE BETYDNINGEN

Her har man skjønt at man har gjort noe dumt, men satser på at det dumme man har gjort, ikke betyr så mye når det kommer til stykket.

«Likevel vil jeg oppfordre alle politiske ledere til å tenke gjennom språk- og billedbruk, og hva slags motiver man tillegger sine politiske motstandere.» Det er lørdag ettermiddag, og Erna er ikke helt sikker på om intervjuet hun gjorde tidligere på dagen traff planken. Derfor utdyper hun litt på Facebook.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fjern støyen, Erna

4. KORRIGERE ATFERD

Her har man innsett at ting har gått over styr, men satser på at det ordnes. Ikke ved at man sier unnskyld, men ved at man kanskje skal ta seg litt sammen neste gang.

«Formen til Facebook-posten til Sylvi Listhaug var for tøff, og har ført til at retorikken i saken overdøver substansen i den.» Det er blitt søndag, og Erna tenker at hvis jeg gir litt mild refs på Søndagsrevyen, så må journalistene roe seg litt ned.

«Denne debatten har bevisstgjort meg og mange andre hvor viktig det er å ta hensyn til alle de som har opplevd terror.» Sylvi har to dager etter Erna skjønt at nå må hun vise at hun også har følelser uten at hun skuffer fansen ved å si unnskyld.

5.TA ANSVAR OG BE OM UNNSKYLDNING

Det vanskeligste og største steget.

Verken Sylvi eller Erna har kommet helt hit enda, men de har aldri vært nærmere.

Listhaug appellerer til et segment som ser på beklagelsen som et tegn på svakhet.

Samtidig er det viktig å huske på Sylvi har gjort det til en del av sitt politiske prosjekt å aldri beklage eller trekke tilbake noe hun sier.

Benoit skrev om selskaper som Coca Cola, McDonalds og Exxon, ikke høyrepopulistiske partier. I motsetning til selskaper som fortviler over enhver tapt markedsandel, appellerer Listhaug til et segment som ser på beklagelsen som et tegn på svakhet.

Derfor er mitt stalltips at det ikke kommer noen unnskyldning fra Listhaug denne gangen heller. Den jobben overlater hun til Erna og Jan Tore.

Teksten er en bearbeidet versjon av et innlegg som først stod på Raknes’ Facebook-side.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden