– I et demokrati kan man ikke avvise partier fordi man ikke liker dem

Minerva har snakket med den prisbelønte estiske forfatteren og journalisten Peteer Helme om ytre høyres fremvekst i Estland og om tillitskrisen mot EU på kontinentet

Publisert

I Estland er Peteer Helme en prisbelønnet skjønnlitterær forfatter, journalist og litteraturkritiker. I januar tar han fatt på ny jobb som debattredaktør i Estlands største avis, Postimees. I tilegg er han nevø av lederen av EKRE (Estlands Konservative Folkeparti), landets høyreradikale parti som har fosset kraftig frem i senere år. Minerva tenker derfor at den samtale med Helme må være et godt utgangspunkt for å få innblikk i hvordan endringene i Europa ser ut fra et av EUs østligste medlemsland.

Vi avtaler å møte Helme ved inngangen til den estiske statskringkasterens lokaler i Tallinn, «Raadiomaja». En gang i måneden deltar han her i et ukentlig radioprogram der han sammen med andre journalister diskuterer nyhetsuken som gikk.

Etter å ha vist oss rundt i et juletomt lokale, som stilmessig er en slags blanding av skandinavisk hjemmehygge og 70-talls østblokkinteriør, setter vi oss ned i et lunsjrom i etasjene høyt over Estlands hovedstad.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her