Et mer organisert arbeidsliv for pengene

Det finnes bedre virkemidler enn økt fagforeningsfradrag for å oppnå høy organisasjonsgrad. I det minste om målet er at de mest sårbare arbeidstakerne skal være organisert.

Publisert   Sist oppdatert

Alle norske regjeringer er opptatt av at vi skal ha et organisert arbeidsliv. Et arbeidslivsregime som i stor grad favoriserer virksomheter og arbeidstakere som er organisert, er, til for at det ikke høres sånn ut når opposisjonen uttaler seg, i all hovedsak videreført også under den sittende regjeringen. 

Den fleksibiliteten som finnes i arbeidsmiljøloven med hensyn til å kunne avtale for eksempel alternative turnuser er fortsatt forbeholdt virksomheter der partene er organiserte, og det gis skattefradrag for medlemskontingenter til arbeidsgiver- og arbeidstakerforeninger. 

Dagens regjering har imidlertid frosset fagforeningsfradraget på 2013-nivå, som er et fast kronebeløp på inntil 3 850. Fagbevegelsen og de rødgrønne partiene har lenge argumentert for at fradraget bør økes, med henvisning til at det angivelig vil øke organisasjonsgraden. Organisasjonsgraden er i dag på om lag 50 prosent, og har vært ganske uendret de siste ti årene, men noe lavere enn på 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her