Mediekritikk

Et par nuller fra eller til …

Arbeiderpartiets leder regner med at det bor 750 milliarder mennesker i verden.

Bilde: Arbeiderpartiet / Pål Laukli / Flickr [CC BY-ND 2.0]

Støre mener at Nordens klimagassutslipp er veldig store i forhold til befolkningen. Men hans regnestykke bommer med to nuller.

I Dagens Næringsliv på lørdag skrev Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre om klimasamarbeid i Norden. Vi har ambisiøse klimamål, men han spør: «Men kan vi gi ytterligere bidrag som virkelig monner mot den truende klimakrisen?» Og svarer selv:

«Svaret er ja, kan vi lese i tidsskriftet Nordic Economic Policy Review 2019. De anerkjente norske økonomene Greaker, Golombek og Hoel viser at Norden står for 0,5 prosent av verdens klimagassutslipp. Det er et lite tall, men relativt sett høyt fordi vi i Norden bare utgjør 0,004 prosent av verdens befolkning».

Begrunnelsen for å gjøre enda mer er altså at Norge og Norden står for svært høye utslipp sett i forhold til hvor liten befolkning vi har.

Men les den siste setning en gang til. Burde det ikke her ha ringt en bjelle hos vår presumptivt neste statsminister, eventuelt hos dem som skriver hans kronikker? Burde ikke DN ha sett at dette er riv ruskende galt?

Verdens befolkning er omkring 7,5 milliarder mennesker. I Norden bor det omkring 27 millioner. Det utgjør snaue 0,4 prosent av verdens befolkning. Støre har altså bommet med en faktor på nærmere 100.

Dette betyr også at Norden ikke slipper ut uforholdsmessig mye – 0,5 prosent av utslippene, mot 0,4 prosent av befolkningen. Litt mer enn gjennomsnittet pr innbygger, men ikke veldig mye mer, og som Støre påpeker: Dette er før vi har realisert «verdens mest ambisiøse mål om kutt».

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden