Et rystende eksempel på strukturell rasisme i amerikansk rettsvesen

Serien «When they see us» bør få oss alle til å ta inn over oss hvor mange uskyldige svarte mennesker som sitter i fengsel i USA.

Publisert Sist oppdatert

19. april 1989 opplevde Trisha Melli sitt livs mareritt da hun under en joggetur i Central Park ble overfalt og voldtatt. Overfallet var så grovt at man hadde problemer med å identifisere henne. Angrepet gav opphav til en av de mest omtalte kriminalsakene i USAs historie: «Central Park Five».

Gitt sakens enorme oppmerksomhet, var det knapt overraskende at den ble utgangspunkt for populærkulturen i form av serien When they see us (Netflix, 2019). I mini-serien rekapitulerer Ava DuVernay hendelsene fra 1989 og den påfølgende rettssaken.

Fortellingen er rystende – kanskje det mest rystende jeg har sett på tv. Noe av årsaken til at serien er så opprørende, er at DuVernay knapt gjør annet enn å fortelle nøyaktig hva som skjedde. Med det menneskeliggjør hun den strukturelle rasismen i USA på en gripende måte. Det er nettopp av den grunn serien er så hjerteskjærende. Samtidig har When they see us blitt nok et bidrag i den pågående debatten om rasisme i USA – en debatt som ikke har blitt mindre aktuell med Trump som president.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS