Et styrket Ap

ANALYSE: Terroren har gitt Ap et massivt opinionsløft. Partiet får bedre maktmuligheter i mange storkommuner, selv om sympatieffekten er mer moderat på kommunenivå. Avmatning inn mot høstens valg er trolig, men agendaen blir avgjørende.

Publisert Sist oppdatert

Terroren har gitt Ap et massivt opinionsløft. Partiet får bedre maktmuligheter i mange storkommuner, selv om sympatieffekten er mer moderat på kommunenivå. Avmatning inn mot høstens valg er trolig, men agendaen blir avgjørende.

Enkelte har ytret seg kritisk til at det tas opp målinger og at vi vurderer effekter så kort tid etter at den største tragedien siden krigen har rammet Norge. Det er et vektig synspunkt, og selv jeg synes at slike vurderinger blir veldig smått akkurat nå. Men samtidig kan ikke terroristen styre. Livene våre må gå videre og jobbene våre utføres. Også for de få av oss som driver med denne type analyse.

Endrede målerutiner I skrivende stund (torsdag 4. august) er det kommet tre stortingsmålinger og en nasjonal kommunemåling som er tatt opp etter 22. juli. To av stortingsmålingene, Sentio/Sunnmørsposten og Synovate/Dagbladet har kun 500 respondenter, noe som gjør feilmarginene større enn et normalt utvalg på 1 000. Det er betenkelig at gode målerutiner kastes om på slik Synovate nå gjør. Her er det ting å lære av TV2/Gallup som kjører som normalt, selv om målingen riktignok ble framskyndet en uke.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her