Nyhet

Etnisk norske vurderer å flytte fra Holmlia

De siste månedene har det vært flere alvorlige kriminalitetshendelser i Oslo syd.

Bilde: Lars Akerhaug

– Det er sånne som oss som har valgmuligheten til å flytte vekk hvis ingenting blir gjort, skriver beboer i brev til byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Minerva har skrevet flere saker om det voldelige gjengmiljøet og integreringsproblemene på Holmlia, syd i Oslo. I forrige uke omtalte vi også at flere innbyggere har skrevet om sin frykt og uro til statsråd Sylvi Listhaug (Frp).

Flere med norskklingende navn har også skrevet til kommunen etter skytingen på Holmlia i februar. De gir uttrykk for at de vurderer å flytte.

– Vi er mange her i bydelen som har engasjement, som er ressurssterke, som står klare til å bidra så godt vi kan for å gjøre nærmiljøet trygt igjen, skriver en beboer som sier det haster med tiltak:

– Det er sånne som oss som har valgmuligheten til å flytte vekk hvis ingenting blir gjort. Det kommer ingenting positivt ut av at bydelen vår kun blir befolket av de sykeste, svakeste og med minst ressurser.

– Jeg tenker også med sterk bekymring på hvordan Holmlia vil utvikle seg fremover hvis ingen tar tak i dette i dag. Jeg må på et tidspunkt ta stilling til om mine barn skal vokse opp her, og risikere å havne midt i et gjengoppgjør på vei hjem fra aktiviteter og venner, skriver en annen beboer.

(Artikkelen fortsetter under lenken). 

SV-medlem fra Holmlia: Misliker romantisering av flerkultur

Skyter og knivstikker

Flere gir uttrykk for at de er utrygge i bydelen.

– Familien min og jeg bor på Holmlia, og vi føler oss ikke trygge nå etter flere voldsepisoder i nabolaget de siste månedene. Vi kan ikke akseptere at gjenger skyter og knivstikker på åpen gate der barn og ungdom ferdes. Det må gjøres noe med dette med det samme, skriver beboeren i brevet.

– Det er et faresignal som viser at vi må gjøre en bedre jobb for å ruste opp området, sier Jan Bøhler.

Viktig

Arbeiderpartiets byrådsleder Raymond Johansen har ikke besvart Minervas henvendelser om saken. Det har imidlertid stortingsrepresentant Jan Bøhler, som selv bor i Groruddalen.

– Det er viktig at slike henvendelser tas på alvor. Så synes jeg det er bra at folk tar det opp og sier fra, fordi det gjør at det er lettere for oss som har ansvar å gjøre noe.

Bøhler viser til at det nå er en satsing på å få bukt med problemene på Holmlia.

– Vi må satse på å ruste opp området, så må politiet ta tak i gjengmedlemmer og de alvorlige hendelsene som har vært i Oslo syd. Politiet må avverge at dette skaper utrygghet, det handler om politiet må være til stede og ha et synlig nærvær. Så må beboerne aktivisere seg og stille opp for nærmiljøet sitt, sier representanten.

– Jeg vil bare berømme de som sier fra om bekymringen sin. Jeg håper det ikke skjer at de flytter.

– Er dette en sak som bør løftes opp politisk?

– Det skal være lov å flytte, men tendensen til at noen deler av befolkningen flytter ut av bestemte områder, og det gjelder også andre steder i bydelen, er et viktig signal. Folk finner sine private måter å reagere på, men det vil jo kunne skape økte forskjeller og økt segregering. – Er dette et faresignal?

– Det er et faresignal som viser at vi må gjøre en bedre jobb for å ruste opp området.

– Mange har behov for å si at de er stolte av nærmiljøet i Oslo syd og Groruddalen, sier Bøhler.

– Er dette ting du får høre fra de du snakker med?

– Jeg hører også det motsatte, at mange har behov for å si at de er stolte av nærmiljøet i Oslo syd og Groruddalen. Mange har behov for å si at de føler seg trygge der de bor og at de føler de kan ta opp problemer, ikke skyve dem under teppet. Da kan vi få gjort noe med det, så folk velger å bli boende eller flytte dit.

Ikke nytt

Såkalt «hvit flukt», at etnisk norske flytter fra nabolag med høy konsentrasjon av innvandrere, er noe forskere i Norge har fulgt med på lenge.

Ingar Brattbakk skriver i studiet «Oppvekststedets betydning for barn og unge» (2017) at hovedstaden fortsatt er preget av økonomiske segregasjon, altså at skillene mellom fattige og rike fortsetter å vokse.

«Det relativt nye med situasjonen i Norges største by er derfor ikke et segregert bylandskap, men at ‘etniske’ skillelinjer i stor grad overlapper allerede eksisterende sosio-økonomise skillelinjer.»

Det er i Oslo de etniske skillelinjene er størst, går det frem av rapporten.

Minerva har også tidligere omtalt hvordan Oslo blir mer delt. Over femti prosent av folk med etnisk norsk bakgrunn som flytter fra områder i Oslo med høy innvandrerandel, oppgir nettopp høy andel innvandrere som en viktig grunn til at de flytter, kom det frem av ny forskning i 2013.

Vi får et etnisk delt Oslo

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden