Politikk

Etterlyser norsk fordømmelse av Iran

Det har brutt ut store protester i Iran i romjulen. Demokratiaktivist Mahmoud Amiry-Moghaddam mener det er bra at norske myndigheter nå engasjerer seg sterkere i situasjonen i landet.

Bilde: VOA / Wikicommons / Reza Ganji / Wikicommons

Den norsk-iranske aktivisten Mahmoud Amiry-Moghaddam ønsker sterkere norsk demokratistøtte til Iran, men får motbør fra Høyres Mahmoud Farahmand.

– Følger demonstrasjonene i Iran med dyp bekymring. Det er avgjørende å respektere borgernes grunnleggende rettigheter til å demonstrere fredelige. Vold og ytterligere tap av liv må unngås, skrev utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide på Twitter 1. nyttårsdag (se under).

Også EUs utenrikssjef Federica Mogherini kom mandag med et likelydende budskap, da hun ba Iran om å garantere for ytringsfriheten og retten til å demonstrere fredelig.

Uttalelsen fra Norges utenriksminister blir hilst velkommen av norsk-iranske demokratiaktivister, som likevel etterlyser mer aktiv støtte.

– Det er positivt at utenriksministeren uttrykker støtte for deres rett til å protestere, for dessverre har Norge uttalt seg veldig lite om menneskerettighetssituasjonen i Iran de siste fire-fem årene. Jeg håper hun vil fortsette å støtte det iranske folks legitime rett til å protestere og rettighetene de kjemper for, som er helt grunnleggende demokratiske rettigheter, sier den norsk-iranske menneskerettighetsaktivisten Mahmoud Amiry-Moghaddam til Minerva.

– Så du mener Norge burde gå lenger i støtten til opprøret?

– Jeg mener at ikke bare Norge, men et hvert fritt land bør støtte andre folks kamp for å få grunnleggende rettigheter, men jeg vil også få frem at det er positivt at utenriksministeren støtter retten til å demonstrere. Jeg håper at Norge og verden fordømmer iranske myndigheters maktbruk, sier Moghaddam, som viser til at over 20 skal være drept som følge av myndighetenes maktbruk.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Tviler på Trump

USAs president Donald Trump har på Twitter skrevet at han mener det er «tid for endring i Iran». Amiry-Moghaddam er imidlertid tvilende til om presidenten vil kunne spille noen positiv rolle.

– Uttalelsene i seg selv er positive. Man skulle ønske det kom slike uttalelser fra hele verden. På den andre siden så tviler mange av de jeg har snakket med i Iran på at han mener alvor og at han virkelig bryr seg om iranernes rettigheter.

Ønsker aktiv støtte

Blant de som oppfordrer til en aktiv støtte, er også den norsk-iranske aktivisten Afshan Motevalli. Han viser på Twitter til at 15 demonstranter skal ha blitt drept under protestene.

– En fordømmelse ville være en flott solidaritetshandling med Irans frihetselskende folk, skriver han til utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Flere andre har skrevet til henne med likelydende budskap på det sosiale medienettstedet, blant annet støttespillere av den forbuddte opposisjonsgruppen Folkets Mujahedin (Mujahedin-e Khalq).

Advarer mot vestlig støtte

Høyre-medlem Mahmoud Farahmand har bakgrunn fra Iran. Han advarer imidlertid norske politikere mot å signalisere en aktiv støtte til de pågående protestene.

Mahmoud Farahmand mener at Vesten ikke bør involvere seg nå.

Arnfinn Pettersen / Human-Etisk Forbund

– Generelt bør ikke vestlige og opposisjonelle i eksil involvere seg i denne saken. Ved å involvere seg, selv med enkle støtteerklæringer, vil man understøtte regimets retorikk om at demonstrasjonen er en utenlandsk konspirasjon mot Iran. Og regimet vil stå friere til å rettferdiggjøre bruke av makt og vold mot demonstrantene, sier Farahmand, som er varamedlem til Stortinget fra Telemark.

Han mener det er galt å tolke protestene i Iran først og fremst som et krav om demokrati eller en protest mot mullahenes fundamentalistiske jerngrep.

– Det er i liten grad et rop om demokrati og frihet, men heller et tegn på folks frustrasjonen med økonomisk vanskjøtsel og skyhøy korrupsjon.

– Med andre ord har du lite til overs for uttalelsene fra Donald Trump?

– Nei, den var regelrett kontraproduktiv, sier Høyre-politikeren, som understreker at han likevel mener USAs president har vist bedre forståelse for bakgrunnen for protestene enn andre vestlige statsledere.

Debatt i USA

Også i USA raser debatten om hvordan stormakten skal forholde seg til protestene i Iran. Tidligere Obama-rådgiver Philip Gordon har følgende råd i New York Times: «Vær stille. Ikke gjør noe.» Artikkelen har fått støtte blant annet fra USAs tidligere FN-ambassadør Susan Rice.

Tidligere presidentkandidat Hillary Clinton og tidligere utenriksminister John Kerry har  imidlertid begge understreket at det iranske regimet må tillate fredelige demonstrasjoner.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden