Frykter russisk påvirkning av 2020-valget

Senatets etterretningskomité frykter Russlands valghacking i 2016 var et ledd i å påvirke fremtidige valg. Samtidig krangler demokratene og republikanerne om hvilke tiltak som bør iverksettes.

Publisert   Sist oppdatert

Det amerikanske Senatets etterretningskomité slapp 25. juli sin rapport fra etterforskningen av Russlands innblanding i presidentvalget i 2016. Rapporten er den første av i alt fem volumer komiteen vil slippe offentlig, og går spesifikt inn på russiske forsøk på å infiltrere de amerikanske valgsystemene. 

Senere volumer vil ta for seg Russlands bruk av sosiale medier til å påvirke velgere – et område hvor russisk innblanding kan ha fått folk til å endre mening, og dermed stemme – og de rundt 200 kontaktene mellom Russland og medlemmer av Trump-kampanjen.

Et døgn i forveien møtte spesialetterforsker Robert Mueller i Kongressen for å svare på spørsmål om hans etterforskning av russisk valginnblanding. Til Kongressen fortalte Mueller at Russland igjen jobber for å blande seg inn i amerikanske valg: «Det var ikke ett enkelt forsøk. De gjør det mens vi sitter her nå», sa den tidligere FBI-direktøren.

I den svært sensurerte rapporten, beskriver komiteen «et aktivitetsnivå mot valginfrastrukturen på delstatsnivå uten presedens» med mål om å søke etter sårbarheter i valgsystemets sikkerhet, ifølge New York Times.

Kan brukes ved senere valg

Rapporten konkluderer med at russerne sannsynligvis forsøkte å få tilgang til valgsystemene i samtlige 50 delstater. Aksjonen ser dermed ut til å ha vært langt mer vidtrekkende enn tidligere anerkjent av amerikanske myndigheter. Komiteen konkluderer med at det ikke foreligger bevis på at noen stemmer ble endret i valgmaskinene i 2016, men at russiske aktører var i stand til å slette eller endre velgerdata i delstaten Illinois’ velgerdatabase.

Det er uklart hvilke intensjoner som skal ha ligget bak russernes forsøk på å få tilgang til valgsystemene, men rapporten hevder at spesielt Russlands militære etterretning (GRU) kan ha hatt «intensjon om å utnytte sårbarheter i infrastrukturen i løpet av valget i 2016, men, av ukjente grunner, bestemt seg for ikke å benytte seg av muligheten.» Mer illevarslende har rapporten foreslått at russerne kan ha katalogisert mulighetene til bruk ved en senere anledning – som tjenestemenn fra National Security Agency, Department of Homeland Security og FBI har sagt er deres største bekymring.

Krav om flere tiltak

Den vedvarende trusselen mot den amerikanske valgprosessen har ført til krav om bedre sikring av delstatenes infrastruktur før valget i 2020. Trumps egen FBI-direktør, Christopher Wray, hevdet overfor Senatet i juli at «russerne absolutt har til hensikt å forsøke å blande seg inn i våre valg.» Likevel har majoritetslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell fra Kentucky, blokkert lovforslag med mål om å bedre sikkerheten rundt fremtidige valg. Dette fikk den tidligere republikanske kongressmannen og nåværende programleder på MSNBC, Joe Scarborough, til å gi McConnell kallenavnet “Moscow Mitch”.

McConnell har lenge vært motstander av å gi føderale myndigheter større innflytelse over avstemming – en del av det amerikanske demokratiet som vanligvis håndteres av delstatene. Han mener Kongressen allerede har gjort nok, ved å vedta 380 millioner dollar til oppgradering av delstatenes valgsystemer i fjor, og støtte Det hvite hus i deres endringer. Enkelte medlemmer i Trump-administrasjonen har spekulert i om saken ikke får nok oppmerksomhet på øverste nivå, fordi president Trump likestiller enhver offentlig diskusjon om fiendtlig russisk valgaktivitet med spørsmål om hans legitimitet som president.

Rapportens anbefalinger 

Formannen i etterretningskommiteen, republikaneren Richard Burr, sa i en erklæring: “Det er mitt håp at komiteens tverrpolitiske rapport vil gi det amerikanske folk verdifull innsikt i truslene våre valg fremdeles står overfor, og måtene vi kan adressere dem på.”

Komiteen foreslår blant annet at amerikanske myndigheter må kommunisere tydelig til sine rivaler at forsøk på å angripe infrastruktur for valg er en fiendtlig handling, og at USA vil svare deretter. President Trump har ved ulike anledninger hatt en mild tone om temaet i møte med Russlands president Vladimir Putin. Under G20-møtet i Japan tidligere i sommer spøkte Trump med emnet overfor Putin: “Don’t meddle in the election”, sa han med et smil om munnen. 

Komiteen anbefalte at delstatene skal få fortsette å ha ansvaret for valg, men få god hjelp fra føderale myndigheter. Department of Homeland Security ble blant annet oppfordret til å utarbeide frivillige retningslinjer for best mulig praksis rundt datasikkerhet i forbindelse med fremtidige valg.

Tok dissens 

Den demokratiske senatoren Ron Wyden fra Oregon mener trusselen mot USAs nasjonale sikkerhet er stor nok til at sikkerhetsansvaret rundt valg ikke kan overlates til lokale myndigheter på delstats- og fylkesnivå. Han tok dermed dissens mot komiteens anbefaling på dette punktet. “Dersom det noensinne var et øyeblikk hvor Kongressen trengte å utøve sin klare konstitusjonelle autoritet for å regulere valg, var det dette”, skrev han.