Hjelp, vi er besatt av EU!

I stedet for å innrømme at politikken til venstresiden ikke har fungert spesielt godt i Frankrike, er det fristende å legge skylden på EU, slik en ny bok på Manifest forlag gjør.

Publisert

Fransk politikk har blitt snudd på hodet de siste årene. Emmanuel Macron har ledet et helt nytt sentrumsparti til makten både i Elyséepalasset og nasjonalforsamlingen, og langt på vei sprengt det eksisterende topartisystemet.

Verst har endringene gått utover det franske sosialistpartiet (PS), som mer eller mindre har forsvunnet som politisk kraft. Deres plass som ledende parti på venstresiden er overtatt av la France Insoumise (Det ukuelige Frankrike, heretter FI), en venstrepopulistisk bevegelse uten noen ordentlig partistruktur, ledet av rabulisten Jean-Luc Mélenchon.

Denne spektakulære omkalfatringen gjør dette til et ypperlig tidspunkt å skrive om fransk venstreside på. Boken Hjelp, Vi er i EU!, skrevet av Ingrid Grønli Åm og utgitt av Forlaget Manifest, gir en leseverdig innføring i historien og dagens situasjon på fransk venstreside, fra sosialistpartiets første president François Mitterrand, til tiden etter Mélenchons presidentvalgkamp i 2017.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her