Venstresidens EU-nøtt

Haakon Riekeles tilskriver meg å gi EU skylden for den franske venstresidens problemer. Hadde han ikke latt egne antagelser stå i veien, ville han sett at jeg ikke skylder på noen andre enn venstresiden selv.

Publisert   Sist oppdatert

Under tittelen «Hjelp, vi er besatt av EU!» har Haakon Riekeles anmeldt boken min, Hjelp, vi er i EU!, som kom ut på Forlaget Manifest i høst. Boken er en fortelling om den franske venstresidens nyere historie, fortalt gjennom forholdet til EU. Jeg kan forsikre Riekeles om at det ikke er jeg som er spesielt besatt av EU.

Planen min var å skrive om hvorfor den ferske radikale venstrebevegelsen La France insoumise («Det ukuelige Frankrike») gjorde det så godt i forrige presidentvalg. Jeg oppdaget etter hvert at bevegelsen hadde et stort problem, som var at den hevdet den ikke kunne gjennomføre sitt eget program innad i EU, men likevel ikke klarte å ta endelig stilling til EU-medlemskapet. Til tross for at en løsning på EU-spørsmålet ble ansett som en forutsetning, ble temaet knapt snakket om innad i bevegelsen. Det gjorde meg nysgjerrig.

Jeg har ikke sett det som min rolle å vurdere hva som er riktig politikk for Frankrike eller den franske venstresiden. Det som har interessert meg er at en politisk bevegelse kunne ha et så uavklart forhold til en sak den selv omtalte som en forutsetning for sin egen politikk. Jeg skylder altså ikke på EU for den franske venstresidens problemer, slik Haakon Riekeles hevder. Den franske venstresiden har bare seg selv å takke for at den ikke klarer å avklare sitt forhold til EU.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her