Jan Petersen fyller 75 år

Han gleder seg over hvordan Høyre har utviklet seg siden han ledet partiet, og er betinget optimist før høstens valg. Beslutningene han tok for partiets del og som utenriksminister har stått seg godt, men for Jan Petersen er det fortsatt beklagelig at Norge er utenfor EU.

Jan Petersen var Høyres leder fra 1994 til 2004, og Norges utenriksminister fra 2001 til 2005. Fredag fyller han 75 år.
Jan Petersen var Høyres leder fra 1994 til 2004, og Norges utenriksminister fra 2001 til 2005. Fredag fyller han 75 år.
Publisert Sist oppdatert

«Den internasjonale situasjonen er mer usikker enn på lenge. Mange mennesker er dypt bekymret.» Ordene kunne vært sagt i dag, men de tilhører Jan Petersen, fra en redegjørelse han holdt for Stortinget som utenriksminister 24. februar 2003. Den gang, som nå, gjennomgikk verden store endringer.

To hendelser som begge satte sitt preg på Jan Petersens tid som utenriksminister, var terrorangrepet på USA 11. september – halvannen måned før han tiltrådte sin stilling, og tsunamien i Indiahavet andre juledag 2004. Terrorangrepet på USA førte som kjent til de langvarige krigene i Afghanistan og Irak.

– Vi tok lærdommer av alle disse hendelsene. I ettertid vil jeg også si at jeg tror vi tok de rette valgene på de rette tidspunktene. Jeg mener for eksempel at det var helt riktig av oss å gå inn i Afghanistan – skjønt jeg må legge til at det var under Stoltenberg det ble fattet vedtak om at terrorangrepet 11. september utgjorde et angrep på et NATO-land under artikkel 5. Jeg mente den gang som nå, at Norge skulle holde muligheten åpen for norsk deltagelse i Irak, forutsatt FN-inspektørenes undersøkelser av masseødeleggelsesvåpen. FNs sikkerhetsråd arbeidet med spørsmålet, og Norge burde følge deres vurdering.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS