Mediekritikk

EU: Nettselskaper ilegges omsetningsskatt

EU vil snart legge frem forslag om en ny omsetningsskatt for nettselskaper.

Bilde: Pixabay

NTB skriver om en ny EU-skatt på nettselskaper, men blander sammen netto og brutto og misforstår derfor hele poenget.

EU har i lengre tid jobbet med nye forslag til skattlegging av nettselskaper som Amazon, Google, Apple og Facebook som i praksis betaler svært lite skatt på sitt overskudd. Problemet er at det er lett for slike selskaper å flytte overskuddet til et land med lave skattesatser, som Irland og Nederland, gjennom internprising og andre metoder for flytting av kostnader.

I går sendte NTB ut en melding, basert på en melding fra AFP, som gjengir uttalelser fra den franske finansminister Bruno Le Maire til avisen Journal du Dimanche på søndag.

«Etter de nye EU-reglene, som ventes å bli kunngjort i sin helhet i slutten av mars, skal nettselskapene betale skatt på overskuddene de får i hvert enkelt land de opererer i.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire sier satsen vil ligge på mellom 2 og 6 prosent.»

Men her har NTB misforstått ordet «revenue» og oversatt det med overskudd. Hele poenget er imidlertid at skatten skal legges på brutto omsetning, for å vanskeliggjøre at man ved å flytte omkring på kostnader kan shoppe seg frem til lavest mulig skatt. Det er også derfor at satsen er såpass lav, og trolig vil ligge i nedre del av det antydede intervallet på 2 til 6 prosent.

The Register forklarer:

«The proposed tax will be levied on the four companies’ turnover, rather than profits. Taxing turnover is hoped to offer a simple way to tax the companies, as all use legal-but-cynical ways to minimise their taxable income.”

Reuters skrev om samme sak for en uke siden, med noe lavere antydede satser:

«The levy would be raised in the EU countries where users are located, rather than where companies are headquartered, reducing the appeal of smaller low-tax states.

“This would entail additional reporting requirements so that the tax authorities of member states can calculate how much tax is due in their jurisdiction,” the document said.”

En ting er at NTB har misforstått et ord, men ved å gjøre det, avslører de også at de ikke skjønner hva saken egentlig handler om. Medier24 burde kanskje også ha sett feilen før de publiserte NTB-saken uendret. (Rettet 6.mars).

OPPDATERT: Det samme gjelder forøvrig E24, som skal være eksperter på næringsjournalistikk (rettet 6. mars). Og IT-avisen, som formodentlig skal skjønne noe om teknologiselskaper.

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord, som nettopp har forlenget den for 2018.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden