Store sprik i holdningene til innvandrere

Et nytt Eurobarometer viser at svenskene fremdeles er svært positive til innvandrere, men mener at integreringen har mislyktes.

Publisert Sist oppdatert

Forrige fredag offentliggjorde EU-kommisjonen et omfattende Eurobarometer om innvandring og integrering. Undersøkelsen ble tatt opp av TNS i alle medlemsland i oktober i fjor.

Det er et vanlig funn i slike undersøkelser at befolkningen overvurderer, til dels grovt, omfanget av innvandringen og innvandrerbefolkningen. Så også her. Særlig er dette påfallende i mange øst-europeiske land. Slovakene tror det er 14 ganger så mange innvandrere i landet enn det faktisk er, polakkene og bulgarerne ni ganger og ungarerne fire ganger så mange. Svenskene derimot treffer veldig godt, og danskene heller ikke så galt.

I EU samlet er det betydelig flere som ser innvandring utenfra EU som problem (38 prosent) enn en mulighet (20 prosent – s. 58). Det stemmer godt overens med resultatene fra det ordinære Eurobarometeret våren 2016, der 58 prosent svarte at slik innvandring utløste negative følelser i dem, mot 34 prosent som fikk positive følelser.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her