Europeerne mer innvandringsliberale

Ny forskning viser at det blir stadig færre velgere i Europa som er innvandringsfiendtlige. Høyrepopulistiske partier må mobilisere i en krympende gruppe. 

Publisert Sist oppdatert

Det er en utbredt oppfatning at økende innvandringsmotstand har ført til fremgang for høyrepopulistiske partier i Europa, særlig i kjølvannet av asylbølgen høsten 2015.

I en artikkel publisert i forrige uke i The Political Quarterly, drøfter James Dennison og Andrew Geddes sammenhengen mellom denne fremgangen og holdningen til innvandring, slik den er målt i European Social Survey og Eurobarometer fra 2014 til 2018.

Bølgen på retur

De gjengir først utviklingen i meningsmålingene tilbake til 2005. Dersom vi sammenligner oppslutningen for høyrepopulistiske partier i dag med status for 5-6 år siden, er bildet langt fra entydig. I Italia, Tyskland og Sverige er trenden stigende. I noen land er den ganske flat, som Østerrike, Danmark, Frankrike, Sveits og Norge, mens i andre land er trenden fallende, som Finland, Nederland, Belgia og Storbritannia (i det siste tilfellet er dette nært knyttet til Brexit-avstemningen).

Går vi tilbake til 2005 ligger imidlertid disse partiene lavere enn i dag i alle land bortsett fra Norge og Belgia. (Jeg har tidligere skrevet om hvordan bølgen toppet seg i 2015-16 og senere har vært på retur de fleste steder).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS