SPALTIST

Gjentagelsens problem: Du kan ikke starte den samme krig to ganger. Eller?

Om Putins forsøk på å gjenta historien.

Publisert

Selvfølgelig gjentar historien seg. Men ikke nødvendigvis som farse. Aktørene er hele tiden mennesker med de samme grunnleggende behov. Det gjelder bare å få øye på det nye som også skjer, slik at man ikke tror at historien står stille.

Her er flere slike gjentagelser: I 1914 brøt det ut det som er blitt kalt 1. verdenskrig, men som egentlig var Den store imperialistiske krig. Uforsonlige imperialistiske interesser lot seg ikke kontrollere. Og førte til en krig ingen ønsket. Til slutt grep det antiimperialistiske USA inn. Ett keiserdømme, Tyskland, med pretensjoner om å bli et imperium, falt da i grus, både materielt og når det gjaldt selvforståelse. Det mistet territorier og økonomi og politisk system, og måtte tilpasse seg de seirende imperialistene, Frankrike og Storbritannia.

Men etter 15 år framkalte dette en reaksjon. Et nytt regime kom til makten i Tyskland, med planer om hevn og gjenerobring av tapte territorier. Som middel valgte det i første omgang opprustning og trusler mot naboland, hvor de tapte områdene var blitt tildelt, og med tyske befolkninger: Alsace, Sudetland og Polen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS