Europas nye migranter

REPORTASJE: Dystre tider i Sør-Europa. Høy arbeids-ledighet og få utsikter til bedring i økonomien gjør at mange pakker sekken og drar ut på leting etter arbeid.

Publisert Sist oppdatert

REPORTASJE: ”Krisen er alt”, sier Carlos i Malaga. Det er dystre tider i Sør-Europa. Høy arbeidsledighet og få utsikter til bedring i økonomien gjør at mange, spesielt unge, pakker sekken og drar ut på leting etter arbeid.

I februar i år meldte det spanske statistikkbyrået INE om kraftig stigning i emigrasjonen fra Spania. Mange har vel ant det, men tallene som ble presentert, beviste likevel et trist faktum. Emigrasjonen steg med 26 prosent fra 2010 til 2011. Mange av dem som reiser, er arbeidsinnvandrere som reiser tilbake til sitt opprinnelsesland. Men andelen spanskfødte emigranter er også betydelig – den steg med 30 prosent i samme tidsrom.[1] I tillegg må det regnes med alle dem som drar uten å registrere det noe sted, og som drar nytte av Europas åpne grenser.

Det er ikke til å undres over at folk drar fra et land med en offisiell arbeidsledighet på 22 prosent, og der 20 prosent av de som har jobb, holder det for nokså eller svært sannsynlig at de vil miste jobben i nærmeste fremtid.[2] Nesten halvparten av de spurte i en nasjonal undersøkelse oppga at de er innstilt på å forlate Spania på leting etter arbeid.[3] I tråd med tradisjonelle migrasjonsmønstre vil mange av disse nordover.  Først og fremst til Tyskland, Storbritannia og Frankrike. 3,8 prosent oppga at de helst ville dra til Norge, mens enda flere, 4,5 prosent, vil til Brasil. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS