Debatt

Eurovision-finale for fred og forsoning?

En Eurovision-finale i Jerusalem vil ikke være noen utstrakt hånd til palestinerne, skriver Øvstegård.

Bilde: Dewayne Barkley / EuroVisionary [CC BY-SA 4.0]

Man bør be Israel arrangere neste års Eurovision-finale et annet sted enn i Jerusalem.

Suzanne Aabel fyrer løs med den ene hersketeknikken etter den andre og litt av noen karakteristikker av SV. Vi sprer visst størkna møkk, løgn og ikke minst hat. Parodien blir komplett når Aabel så anklager oss for å ikke være konstruktive i debatten om Israels okkupasjon av de palestinske områdene.

Aabel møter seg selv så til de grader i døra når hun i samme innlegget skriver at «SV har trynet i gjørma og nekter å vaske av seg den gamle, størkna møkka», og angriper meningsmotstanderne sine for å spre jødehat. Det er et skikkelig lavmål og en alvorlig beskyldning som jeg hadde håpet vi kunne heve oss over.

Men la den «størkna møkk»-slengingen ligge, nettopp for å ha en litt mer konstruktiv debatt.

Problemet er Jerusalem

Aabel presenterer i innlegget sitt en Eurovision-finale i Jerusalem som et positivt bidrag for fred mellom Israel og palestinerne. Det er litt av en påstand når Jerusalem og dens anerkjennelse som Israelsk hovedstad er gjenstand for heftig konflikt akkurat nå mens vi har denne diskusjonen, og ikke minst når palestinerne ikke får lov til å delta i ESC i det hele tatt. Det vil ikke akkurat virke som en utstrakt hånd til palestinerne.

Tvert imot er jeg redd for at den israelske regjeringen vil bruke en ESC-finale i Jerusalem som en politisk markering for å legitimere Jerusalem som Israels hovedstad. Øst-Jerusalem er okkupert område, og statusen for hele byen er ettertrykkelig slått fast av FN at skal være gjenstand for forhandlinger.

Dersom Israel velger å ha finalen et annet sted, blir jeg gjerne med på feiringen.

Det kan sikkert Aabel være uenig i, men det blir ikke fred mellom Israel og Palestina før okkupasjonen av blant annet Øst-Jerusalem opphever og hovedstadsspørsmålet blir løst. Derfor er jeg kritisk til å legge en finale til Jerusalem – ikke Israel generelt, ikke på grunn av alle meningene Aabel tilskriver meg i sitt innlegg.

Dersom Israel velger å ikke politisere ESC og ha finalen et annet sted, blir jeg gjerne med på feiringen også neste år.

Bør be Israel ha finalen et annet sted

Derfor mener jeg at ledelsen i ESC og den europeiske kringkastingsunionen som står bak bør be Israel om å arrangere finalen et annet sted. Spesielt nå som det virkelig koker i Jerusalem.

Dersom Israel hadde vist forståelse for at Jerusalem er ekstra brennhett nå og heller arrangert finalen et annet sted, hadde det vært et tegn på vennlighet, fred og godt naboskap med sine palestinske brødre og søstre.

Les også Suzanne Aabels kritikk av SV:

SV er et skremmende parti for jødene

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden