KOMMENTAR

Ever Given i Rotterdam havn i mars 2020.

Ever Given ikke sååå dyr

Mediekritikk: NRK melder at shippingselskapene har tapt 9 milliarder dollar hver dag på Suez-blokkeringen. Det er basert på en misforståelse. Mange tjener snarere på høyere fraktrater.

Publisert Sist oppdatert

I Dagsrevyen mandag innledet anker Rima Iraki med at blokkeringen i Suez-kanalen «har ført til at shipping-selskapene har tapt 9 milliarder dollar daglig». I sendingen kl. 21:00 gjentok Atle Bjurstrøm budskapet. Dette har de fra en artikkel med hele fire bylines publisert på NRKs nettsider tidligere på dagen: «Det at Ever Given har blokkert kanalen har kostet shippingselskapene 9 milliarder dollar daglig.»

Her burde det ringt en bjelle – 9 milliarder dollar om dagen er mye penger.

Det hele er en misforståelse. En rekke medier refererer til beregninger fra Lloyds List som tyder på at varer verdt 9,6 milliarder dollar hver dag fraktes gjennom Suez-kanalen. Forbes skrev om disse beregningene, og pekte på at ulike bivirkninger av pandemien betyr at selv før denne blokkeringen var to av tre skip forsinket, i gjennomsnitt med fem dager. Det reelle tapet av Ever Given-hendelsen er vanskelig å kvantifisere. En forsinkelse betyr jo ikke at disse varene er tapt, bare at de kommer frem litt senere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS