Redaksjonen blogger

Exit hemmelig valg

En vesentlig mengde velgere stemte mot sin overbevisning i pilotvalgene for e-valg, fordi andre kunne se hva de stemte.

En vesentlig mengde velgere stemte mot sin overbevisning i pilotvalgene for e-valg, fordi andre kunne se hva de stemte.

Kommunal- og regionaldepartementet har lagt ut resultatene fra sin evaluering av testing av e-valgløsningen. E-valgprosjektet trekker frem at folk stort sett er fornøyd med løsningen, og at de har stor grad av tillit til den.

Det de ikke trekker frem, er at en vesentlig mengde velgere stemte noe annet enn de ellers ville ha stemt, fordi de ikke stemte alene.

35 % av de spurte oppgir at de var sammen med andre da de stemte. Disse fordeler seg mellom de som oppgir at andre ikke kunne se hva de stemte (21 % av totalen), og de som oppgir at andre kunne se hva de stemte (14 % av totalen). Av de 35 % som var sammen med andre, oppgir 5 % at de ikke er sikker på om de ville stemt det samme dersom de hadde vært alene (de svarer ”ja”, ”ja, kanskje” eller ”vet ikke”).

For den yngste aldersgruppen (under 18 år) er tallene langt større: Her var hele 54 % sammen med andre da de stemte. Riktignok var 30 % uten andres innsyn, men 22 % av ungdommene oppgir at andre kunne se hva de stemte. 12 % av de yngste som var sammen med andre når de stemte avviser ikke at de ville stemt noe annet om de var alene.

Nå virker kanskje ikke 1,75 % av testvelgermassen (6,5 % av de yngste) som noe overveldende problem. Men når det handler om den mest grunnleggende byggeklossen i et demokrati, nemlig fritt og hemmelig valg, er det allikevel alt for mye.

  • Anne Siri Koksrud (f. 1983) er medredaktør i Minerva. Twitter: @annesik

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden