Færøyenes oppkomst

Slik kan resultatet av det danske folketingsvalget føre til at Færøyene blir mer selvstendige i det internasjonale samfunnet.

Publisert Sist oppdatert

Den 5. juni går Danmark til folketingsvalg. På Færøyene står valget i utenrikspolitikkens og selvstendighetsspørsmålets tegn. Hva betyr det?

Færøyene er en selvstyrt del av kongeriket – med eget Lagting og regjering som håndterer indre anliggender – men velger to representanter til Folketinget. Det er mest en etterlevning fra en tid da Folketinget også var lovgivningsmakt på Færøyene. Nå dreier deltakelsen i Folketinget seg mest om overordnet utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Fire partier konkurrerer om de to plassene. På den ene siden er Sosialdemokratene og det konservative og styringsvante Sambandspartiet. Disse partiene har en taktisk fordel, fordi deres velgere er skeptiske eller avvisende til å tukle med forholdet til Danmark, og er lettere å mobilisere til å stemme ved valg til «dansketinget». På den andre siden står de to store selvstyrepartiene på Færøyene: Republikanerne, som tilhører samme partifamilie som det norske SV, men er bygget på selvstyresaken, og Folkepartiet, som kan kalles nasjonalkonservativt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her