Kommentar

Fake news om abortforhandling

Ni menn samlet til budsjettkonferanse. Ensidig kjønnsbalanse, men de forhandlet ikke om abortloven, slik man kunne få inntrykk av da stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal delte bildet, skriver Ivar Staurseth i denne kommentaren.

Bilde: Screenshot fra Facebook

To stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet har fått folk til å tro at ni menn, kun menn, diskuterte abort på Stortinget. Det var ikke tilfelle, og de bør rette opp. Så kan vi gå videre med saklig debatt.

Etter at KrF tvilte seg splittet over til borgerlig side for halvannen uke siden, har abortsaken og den berømte §2c i abortloven vært på alle skravleklassens lepper, blant annet på Debatten på NRK i forrige uke.

Det var i denne konteksten at stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal fra Arbeiderpartiet nylig delte et bilde i sosiale medier fra NRK av ni borgerlige politikere, alle menn, samlet til budsjettkonferanse, og med følgende kommentar:

«Hei Kvinner! Sjekk hvem som skal forhandle om vår fremtid. Alvorlig talt – dette er for dumt.
-Spesielt når vi vet kvinners rett til å bestemme over egen kropp er ett av de viktigste tema.».

Partifelle og stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) gikk enda lenger, og sammenlignet i en statusoppdatering det hele med Donald Trump:

«Norge og USA. Landene menn fra det mest konservative og det ytterste høyre møtes for å fjerne kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Sjarmerende.»

Forhandling om budsjett – ikke juss

Realiteten var en helt annen. Det hele var en budsjettkonferanse, uten noen abortlov på forhandlingsbordet. Tautrekking om penger berører ikke konkrete juridiske paragrafer. Det bør våre lovgivere forstå. Den triste sannheten er vel at de to forsto, men likevel postet slike påstander.

I regjeringsforhandlingene er det for ordens skyld tre kvinnelige partiledere – sånn hvis kjønn spiller noen rolle, en rolle som kommer mer uheldig ut på rødgrønn fløy. Ikke at jeg vil bruke kjønnsorgan som argument der heller, men det var nå den dansen de to AP-politikerne inviterte til. Kvinnesaker som berører budsjettforhandlinger, berører også regjeringsforhandlinger.

Vi skal selvsagt diskutere mannsdominans. Det kan være et problem, samt et symptom på en kultur hvor menn albuer seg bedre frem enn kvinner. Like selvsagt er det at  venstresiden (og liberale på høyresiden) kjører hardt mot KrFs syn på abort. Det er mandatet fra velgerne.

Når KrF etter så lang tid med intens medieoppmerksomhet fremdeles er et knøtteparti, med til dels gammeldagse standpunkter, er det grunn til å ta ekstra hardt i hvis Erna Solberg gir KrF mer gjennomslag enn fortjent, kun for å forbli statsminister.

…og folk biter på

Det er ikke noe av dette som er problematisk ved de to oppdateringene på Facebook. Liadal setter opp en stråmann når hun til Dagbladet snakker om at meningsmotstanderne har ømme tær.

Jeg ville ikke reagert på kritikk av mannsdominansen. Jeg ville ikke reagert på kritikk av KrFs på mange måter antikvariske abortsyn. Jeg reagerer fordi to av våre øverste folkevalgte sprer en faktafeil, skaper en farsott på sosiale medier og ikke rydder opp når folk biter på.

Også på andre tråder på Facebook er det nemlig folk som har gjort de ni mennene til en slags politisk abortnemnd. Og jeg forstår reaksjonene, for de tror det er sånn, selv om det er tullball. Men de har det fra et sted – fra to av våre øverste tillitsvalgte, som vet utmerket godt at det ikke var en forhandling om abort.

Trumpisme

Vi er alle være spissformulerte. Vi kan ta feil, vi kan være krasse og vi kan harselere litt frekt med våre meningsmotstandere. Det kan til og med gå en kule varmt. Det er likt fordelt mellom fløyene.

Men vi skal ta våre meningsmotstandere seriøst nok til å ikke gi helt feilaktige inntrykk av konkrete fakta. Det flaueste er å bli tatt på rene faktafeil, og vi skal slukke branner om slikt får ben å gå på. Her virker det som man bevisst vil spre et falskt inntrykk og en falsk påstand om hva de ni mennene forhandlet om.

Det er viktig å bekjempe polarisering og falske påstander – ikke minst i en tid hvor slikt spres for fullt med sosiale medier som smøremiddel. Og mens Åsmund Aukrust kommer med en vanvittig sammenligning av regjeringen og Donald Trump, vil jeg holde meg altfor anstendig til slikt noe. Ikke noe politisk miljø i Norge er som Trumps twitter, heller ikke dette. Heldigvis.

Men vi kan ha ham i mente likevel. Er vi bekymret for «trumpismen» og alt dets vesen, er det en god start å unngå clickbaits på sosiale medier med faktafeil. Denslags gir en fordummende debatt.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden