Minerva

Faktasjekk: Eple med brunsnegle på

Brunsneglen er en søt og hyggelig liten krabat, men om den sitter fast på matvarer, bør man kaste hele matvaren, sier tysk professor.

Bilde: Wikimedia Commons

Må man kaste hele eplet eller bare ta bort selve sneglen og spise resten?

Den kjente nettsiden Faktisk.no har begynt å faktasjekke mat. Nå handler det ikke bare om politikere, medier og konspirasjoner på nett, men også om sparsommelige husmødre:

Må hele osten kastes fordi det har kommet litt mugg på den?

Faktisk.no er på saken. Konklusjonen er at resten av osten kan spises, ja, det er faktisk helt sant.

Hva med snerk på kakaoen?

Her i Ja-nettopp-spalten har vi fått inn to spørsmål om mat, fra en kresen gutt og fra en bestemor på Sunnmøre.

Teodor på åtte år skriver til oss:  «Mamma sier at jeg må drikke kakaoen, selv om den har snerk. Det er æsj!»

Vi har forelagt saken for seniorrådgiver Olaug Bønnejordet i Opplysningskontoret for varme drikker. Bønnejordet svarer:

«Det kan danne seg snerk på varme drikker med melk. Mange synes det er ekkelt, mens jeg personlig synes det er litt morsomt når det legger seg som en hinne på leppene. Men det er helt trygt å spise snerk, og det er også mindre og mindre stigmatisert å nyte snerk åpent. Man har gått helt bort fra den gamle “Fra snerk til mugg”-kampanjen.»

Mammaen til Teodor har, Tja, kanskje, helt rett. Teodor bør få lov til å røre bort snerket, men så må han drikke opp kakaoen sin.

Eple med brunsnegle?

Så er turen kommet til Bjørg Oluffa Sæbø (80) som skriver:

«Eg har sju flotte barneborn. Og det er no gildt når dei kjem inn til meg på vitjing, og dei er no greie på alle vis, dei. Men no skal de høyra, og eg les bladet dykkar og har ei von om at bladstyraren tek inn dette:

Hoe eine er ei lita førkje som heiter Runa. Ho er sju. Her om dagen sette eg fram ein gedigen bolle med nedfallseple. Ja, ein lyt jo nytta nedfallsfrukta medan ho er fin. Så oppdaga Runa ein brunsnigel på det eine eplet og skreik til: «Men kjære kyrkefolket! Det er ein snigel!». Då sa eg at den er det no berre å fjerna, så er eplet like godt, det. Det gjer vi jo med marken. Har eg ikkje rett i det?»

Her har vi valgt å kontakte den internasjonalt anerkjente tyske professor i biologi, Prof. Dr. Dr. Segemund von Slickstein ved Institut für angewandte Schneckenanatomie i Potsdam, som kanskje er verdens ledende ekspert på snegler. Han har en doktorgrad om de sorte og en om de brune.

– Herr Professor Dr. Dr., bør man spise epler som det har vært brunsnegler på?

– Nein!

Ja, nettopp, kan vesle Runa si triumferende til bestemor, og vise til internasjonal forskning på brunsnegler neste gang hun sanker epler og treffer på en med snegle på.

Tilsvar:

Vi har innhentet tilsvar i begge saker. Begge partene i «Snerkdommen» har fått tilsvar, siden utfallet ble Tja, kanskje. I «Brunsnegledommen» har bare tapende part fått tilsvar. «Brunsnegledommen» var enstemmig.

«Snerkdommen»:

Teodor: «Det er æsj for det om!»

Mamma: «Jeg er i det vesentlige og i resultatet enig med Ja-nettops dom i saken.»

«Brunsnegledommen»:

Bjørg Oluffa Sæbø: «Eg veit no ikkje kva han tyskaren kan om eple. Var det ikkje sniglar han balar med? Men men. I morgon kjem barnebarnet mitt, han Bjartmar, og då skal me eta brennsnut. De får helsa alle i bladstova frå meg.»

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden