Og Gud stoppet regnet

Forteller Trump brølere om uviktige ting, slik at vi ikke skal merke det når han lyver om noe viktig?

Publisert   Sist oppdatert

Den som ikke har fått med seg at Trump lyver ofte og mye, må enten ha bodd i ødemarken eller hatt på seg rosefargede Trump-briller. (Her er noen samlinger av hans løgner og usannheter: Politifact-arkivet, talen da han mottok nominasjonen, Toronto Star har en løpende oversikt).

Først en presisering: Det er forskjell på en løgn, som er en bevisst spredning av noen man vet ikke er sant, og en feil. I tillegg vil det ofte være uklarhet om hva som er riktige fakta, og ærlige folk kan ha ulike tolkninger. Begrepet ”løgn” brukes derfor for ofte, akkurat som mange visker ut forskjellene mellom ”fake news”, som er bevisste løgner, og det som bare er feil.

Det er vanskelig å se inn i et menneskes sjel, og dermed bevise at løgnen var bevisst. Men i mange tilfeller kan vi komme nær, ved at det ikke er noen tvil om fakta, og at det ville være helt urimelig at den som sier noe annet, ikke var klar over dette. Dersom noen sier noe som er opplagt galt, uten å ha gjort den minste innsats for å finne ut av sannhetsgehalten, er det rimelig å kalle dette en løgn.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her