Faktisk ikke helt greit

Faktisk.no sjekker i tre artikler tre varianter av samme påstand fra Terje Tvedt, og nevner ikke opplysninger han allerede har gitt dem.

Publisert Sist oppdatert

Faktisk.no har viet i alt tre av sine artikler i februar til Terje Tvedts tre ulike sammenligningsgrunnlag som skal vise hvor stor innvandringen til Norge har vært, to ganger etter at Sylvi Listhaug har gjentatt dem.

I den første påviser de at Tvedt/Listhaug hadde blandet sammen India og Kina. Det var sistnevnte som hadde mindre befolkningsvekst mellom 1995 og 2016 enn Norge, mens Indias var nesten dobbelt så stor. Faktisk har rett i sin karakter «faktisk helt feil», men saken er på grensen til flisespikkeri.

Den andre handlet om Tvedts påstand om at nettoinnvandringen til Norge i denne perioden var større enn USA har hatt i noen tilsvarende periode etter borgerkrigen. Faktisk.no påpeker at det ikke finnes tall langt bakover for nettoinnvandring, men at Tvedt har rett dersom vi ser på bruttoinnvandring. Karakteren er «faktisk ikke sikkert». Greit nok, men tilfredsstiller det et vesentlighetskriterium å sjekke begge disse påstandene? Faktisk-redaksjonen vil nok svare at siden justisministeren tar seg bryet med å spre dem, så er de vesentlige.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her