Forskerne må huske at all vitenskap som befatter seg med politiske spørsmål, kan bli politisert, skriver Alexander Z. Ibsen. Illustrasjonsfoto: Pixabay.

«Liberale, ikke konservative, er psykotiske»

God forskning hjelper mot falske nyheter, men noen ganger går det riktig galt.

Publisert Sist oppdatert

Det kan se ut til at vi er på vei mot en tid med sterkere politisk polarisering. Nye ideologiske lommer bryter med den tradisjonelle venstre-høyre-aksen, og ved flere forestående valg ser det ut til at det er hvem man stemmer mot, like mye som hvem man stemmer for, som vil avgjøre vinnerne.

Mediene sliter mange steder med rekordlav tillit, og den digitale infrastrukturen gjør hver kjellerstue til et potensielt redaksjonslokale. Den tidlige entusiasmen over kunnskapsalderens muligheter har gått over i skepsis mot informasjonsalderens kaos og «alternative fakta».

Få vil mene at svaret er mindre informasjon. Den største garantisten er god journalistikk og solid forskning. Sistnevnte er spesielt etterspurt ettersom det vokser frem nye disipliner som undersøker politikkens psykologiske fundamenter. Som et nylig eksempel viser, er det dog fallgruver her.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS