NYHET

– Det burde ha vært en mye større valgfrihet for familien til å gjøre vurderingene selv

Det sier politisk leder i Jordmorforeningen. Men foreningen vil heller utvide permisjonstiden enn å fjerne fedrekvoten og innføre full fordelingsfrihet.

Publisert

Tredelingen ble innført i 2018. Den gang uttalte leder for Landsstyret i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup til NRK at de nye permisjonsreglene vil gå ut over mor og barnets helse. «For det første bruker kvinnekroppen ett år på å komme seg etter et svangerskap. Om mødre da går ut i jobb for tidlig så har de liten mulighet for å hente seg inn igjen. Dermed blir totalbelastningen på mor for stor», sa hun. Jordmorforbundet anbefalte ikke tredeling av foreldrepermisjon fordi Helsedirektoratet mener mor må ha minst åtte måneder av permisjonen for å lykkes med ammeanbefalingene som hindres av tredelingen, argumenterte Schjelderup.

Minerva har nå snakket med Kari Aarø, politisk leder i Jordmorforeningen.

– Vi har vært bekymret for akkurat det som har skjedd, at kvinner tar ut mer ulønnet permisjon for å forlenge permisjonstiden. Mor og barn trenger mer tid sammen. Det oppleves for tidlig å gå ut av permisjon slik som regelverket er nå, sier Aarø.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS