Farlig majestetsfornærmelse

I Thailand holder domstolene monarkiet høyere enn ytringsfriheten, og anklager om antimonarkistiske holdninger brukes som pressmiddel i politikken.

Publisert Sist oppdatert

I Thailand holder domstolene monarkiet høyere enn ytringsfriheten, og anklager om antimonarkistiske holdninger brukes som pressmiddel i politikken.

Redaktøren Somyot Prueksakasemsuk ble dømt til ti års fengsel i forrige uke. Han er den tredje denne måneden som har blitt dømt for majestetsfornærmelser. De siste par årene har flere saker vakt oppsikt internasjonalt. Nettredaktøren Chiranuch Premchaiporn ble i fjor dømt til to års fengsel for å ha vært treg med å slette anonyme innlegg om de kongelige i nettavisen Prachatais kommentarfelt. En 61 år gammel mann, Ampon Tangnopponkul, ble i 2011 dømt til 20 års fengsel for å ha sendt fire tekstmeldinger med innhold som ble ansett som majestetsfornærmende. Han døde i fengselet. Den thai-amerikanske statsborgeren Joe Gordon ble i 2011 dømt til to og et halvt års fengsel for å ha driftet en blogg i USA som hadde lenket til tekster som kritiserte monarkiet. Gordons sak minnet om opplevelsen til en annen amerikaner, Anthony Chai, som ble arrestert i Thailand i 2006 for å ha kritisert kongehuset på en amerikansk blogg. I 2011 ble Tantawut Taweewarodomkul dømt til 13 års fengsel. Suwicha Thakor fikk 10 års fengsel i 2009. Både Suwicha og Gordon har senere blitt benådet. Fengselsstraffen til Chiranuch ble gjort betinget. Chai ble deportert.

Det økende antallet thaier som blir dømt for å ha ytret seg kritisk eller fiendtlig mot kongehuset, har senket Thailands anseelse som et progressivt demokrati i Sørøst-Asia. Etter militærkuppet i 2006 og frem til i dag har antallet tiltaler for majestetfornærmelser som har blitt tatt inn for domstolene økt kraftig, fra rundt 30 i året i 2006 til statistikken toppet seg i 2010 med 478 tiltaler. En avledet følge av den politiske uroen rundt tidligere statsminister Thaksin Shinawatra har vært at flere også har begynt reflektere rundt monarkiets rolle. Fra 2006 til 2009 var det i snitt 191 rettssaker om majestetsfornærmelser hvert år, i følge forfatteren David Streckfuss. Situasjonen for thaiers ytringsfrihet var en viktig årsak til at stiftelsen Freedom House justerte ned Thailands rangering fra et land som var “fritt” til “delvis fritt” i 2010.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS