Hvem er fascist når alle er fascister?

Fascismebegrepet brukes som balltre i den dagspolitiske debatten i Sverige i vår tid. Det tjener til syvende og sist de virkelige fascistene.

Publisert Sist oppdatert

Fascist er ikke et hvilket som helst skjellsord. Foruten å vise til en spesifikk politisk ideologi finnes det en lang tradisjon for å anvende begrepet for å mistenkeliggjøre politiske motstandere. Dette gjøres også mot personer som etter alle gjengse definisjoner må betegnes som åpenbare ikke-fascister.

I dette essayet kommer jeg til å diskutere hvordan fascismebegrepet blir brukt som balltre i den dagspolitiske debatten i Sverige i vår tid.

Det er således ikke en tekst om de virkelige fascistene, som tross alt finnes, eller om fascismen som politisk ideologi og dennes historie. Om fascismen som politisk bevegelse og historisk fenomen finnes det nok av tekster fra annet hold. Denne artikkelen handler om en retorisk figur som de siste tre årene er blitt stadig vanligere å bruke i den svenske debatten, kanskje så vanlig at begrepet har mistet sin kraft.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS