Kommentar

Favorittene i 2020

Kamala Harris er blant de største favorittene til å bli USAs neste president.

Bilde: Mobilus in Mobili, CC 4.0

Meningsmålingene gjør Biden, Sanders og O’Rourke til favoritter i den demokratiske nominasjonen. Men markedene har like mye tro på Harris.

I løpet av januar er det ventet at flere demokrater vil lansere sitt presidentkandidatur, og åpne opp for en bølge av slike lanseringer. Valgkampen starter for alvor med debatter i juni.

Det forventes minst like mange kandidater som republikanerne hadde i 2016, da de måtte dele opp debattene. Den gangen var det republikanernes «tur» til å vinne, siden et parti sjelden får kontrollere denne posten mer enn to perioder. Mange prøvde lykken, gjerne etter å ha hoppet over 2012. På demokratenes side lå det an til at Clinton skulle vinne, noe som reduserte feltet.

Selv om presidenter altså som regel blir gjenvalgt, er optimismen på demokratisk side stor. Det skyldes først og fremst at Trump fortsetter å være en relativt upopulær president, der bare omkring 42 prosent sier at han gjør en god jobb, og Trump ligger etter demokratene i praktisk talt alle 2020-målinger. Det gode resultatet for demokratene i Kongressvalget i november har også oppmuntret kandidatene.

Så langt har bare en av de aktuelle, tidligere guvernør Deval Patrick fra Massachusetts gitt beskjed om at han ikke stiller. Mellomvalgene utvidet feltet med en eneste sterk kandidat, Beto O’Rourke fra Texas.

California og Texas rykker opp

I 2020 skjer det en viktig endring. Ikke lenge etter at de fire «fredede» statene Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina har stemt i februar, kommer Super Tuesday, da en rekke stater stemmer. Det nye er at California og Texas er blant disse statene. Der vil det også være mulig å forhåndsstemme  på den tiden Iowa og New Hampshire stemmer. Det betyr at de ledende kandidatene også må drive valgkamp der samtidig som de sloss om de første statene. Den endrede kalenderen kan hjelpe California-senator Kamala Harris og Beto O’Rourke fra Texas dersom de vinner stort i sine hjemstater.

Hvem kan slå Trump?

Mellomvalgene og nominasjonen til dem viste at demokratiske velgere først og fremst er motivert av å slå republikanerne. Det betyr at mange av dem vil legge vekt på valgbarhet, og dermed hva målingene sier om hvem som best kan slå Trump.

Men andre vil være mest opptatt av å stemme på en «rettroende». Og vi skal huske at Trump-tilhengere i 2016 ikke lot seg påvirke av at målingene viste at andre kandidater gjorde det bedre mot Clinton. De fikk rett: Trump kunne faktisk vinne, selv om Clinton fikk flere stemmer på landsbasis.

Målinger, eksperter, markeder

På dette tidspunkt, snaue to år før selve presidentvalget, og mer enn ett år før primærvalgene starter, har vi tre typer kilder å gå til når vi skal vurdere sjansene. Den første er meningsmålingene, nasjonalt og i den første staten Iowa, som pleier å renske godt opp i feltet. Meningsmålingene er påvirket av hvor kjente kandidatene er – name recognition. Det favoriserer gamle travere som Bernie Sanders og Joe Biden. Og de er ikke nødvendigvis så presise såpass tidlig, men heller ingen dårlig indikator.  

Markedet spår

Den andre er ekspertvurderinger. Og den tredje er betting-markeder, som i høy grad aggregerer informasjonen fra de to første kildene. Nedenfor skal jeg gjøre opp status for hva meningsmålingene og betting-markedene sier. De siste er viktigere enn det mediene gjerne kaller «bookmakerne», siden disse markedsplassene, der kjøper og selger matches, er der markedsprisen dannes. Bookmakerne endrer sine odds etter markedsplassene, ikke motsatt.

Jeg baserer meg på to slike markedsplasser: Betfair er britisk, og den største aktøren i Europa. Amerikanere har ikke lov til å satse penger her, og det er ingen begrensninger for hvor mye du kan sette. PredictIt på New Zealand er derimot åpen for amerikanere som, etter aktiviteten i det tilknyttede nettforumet å dømme, dominerer handelen her. Beløpene som kan satses er imidlertid kappet, og transaksjonskostnadene er også høyere hos PredictIt. (Nordmenn har ikke tilgang til PredictIt).

I denne artikkelen skal jeg ikke gå i detalj på hvor kandidatene står politisk. Jeg kommer tilbake med grundigere profiler av de viktigste etter at de har bekreftet sitt kandidatur.

Tre-fire kandidater skiller seg ut, med et betydelig B-lag. Min vurdering er at det skal mye til at noen på C-laget stikker av med nominasjonen.

Kamala Harris er relativt ung, svart og heller mot den progressive delen av det demokratiske partiet. Men hennes kandidatur vil også mobilisere konservative velgere, som slett ikke vil ha noe slikt i Det hvite hus. Harris’ akilleshæl kan være rustbeltet, der Trump avgjorde valget i 2016, men det er verdt å huske at Obama gjorde det bra der, og at mellomvalget viste at republikanerne sliter blant den godt utdannede middelklassen i forstedene, som Harris kan appellere til.

Men jeg kan høre et ekko av Marco Rubio, min tidlige favoritt i 2016, og også en som eksperter og kommentariatet gjerne trakk frem. Har Harris tilstrekkelig tyngde? Hun skårer ikke veldig bra på de nasjonale målingene vi har sett så langt – ikke en eneste over 10 prosent.

Veien til seier for Harris går gjennom frafall av mange av de som kan konkurrere om «hennes» stemmer, enten det er på den progressive siden, eller som den kvinnelige eller svarte velgere samler seg rundt. Elisabeth Warren kan for eksempel komme til å la være å stille. Cory Booker kan falle ut tidlig, og Harris stikke av med en stor del av de svarte stemmene, slik Obama gjorde i 2008. De utgjør en tung blokk i mange stater.

Betfair gir 5-6 i odds på nominasjonen, 9 på at hun blir president. Hos PredictIt er det 6 og 9.

Beto O’Rourke er årets komet, og sammenlignes derfor gjerne med Obama. Men Obama satt tross alt som senator – O’Rourke har kun vært kongressmann fra 2013 og ut dette året. Det er tynne saker, og må veies opp mot den voldsomme entusiasmen som han mobiliserte i Texas i kampen om senatsplassen mot Ted Cruz.

Han plasseres gjerne på den progressive siden, selv om hans stemmegivning i kongressen faktisk plasserer ham litt til høyre i eget parti. Men så kan man kanskje si at i en såpass konservativ stat må man tilpasse seg sine omgivelser for å bli valgt.

O’Rourkes målinger spriker ganske mye – mange vet for lite om ham, men i den aller siste nasjonale (Change Research) delte han ledelsen med Biden på 21 prosent, hans klart beste resultat.

Betfair gir odds på linje med Harris – 6 for nominasjonen, 9 som president. PredictIt er litt bedre for ham – 5 og 8.

Jo Biden er den erfarne sluggeren som kan slå Trump i rustbeltet, noe jeg tidligere har skrevet om. Det har vært stilt spørsmålstegn ved om han, som gammel hvit mann kan mobilisere ungdommen, men målinger tyder på at han klarer det.

Biden er allment godt likt, og best av alle aktuelle kandidater, ifølge en fersk måling fra Quinnipiac. Unge velgere liker ham faktisk bedre enn Sanders, som hadde ungdommen som sine viktigste støttespillere i 2016. Blant alle velgere har 53 prosent et godt inntrykk av ham, mot 33 prosent negativt i denne målingen. (Tilsvarende tall for Sanders 44/42, for Harris og O’Rourke er det et flertall som ikke har gjort seg opp noen mening).

Biden har ledet på alle nasjonale målinger i år, bortsett fra tre. I Iowa leder han klart på to av tre ferske målinger og deler ledelsen med Sanders og O’Rourke i den siste. Han knuser også Trump i alle målinger utført i år, og gjør det best av alle demokratene mot Trump, sammen med Sanders.

Men det er lett å se at ettersom feltet tynnes ut, kan både mer progressive og de som vil ha en yngre kandidat samle seg om en annen, som de to ovennevnte. Da kan de snaue 30 prosentene som utgjør Bidens «grunnfjell» bli for lite å bygge videre på. (På den annen side – Trump klarte nettopp det i 2016).

Betfair gir drøye 8 i odds for nominasjonen, omkring 15 som president. (Jeg har kjøpt ham til noe høyere odds.) Oddsen hos PredictIt er interessant. Den er omtrent identisk for nominasjonen og president, omkring 6. Det amerikanskdominerte markedet er altså omtrent sikker på at dersom han blir nominert, vil Biden slå Trump.

Bernie Sanders bygde opp en lojal tilhengerskare i den forrige valgkampen. Men han er gammel – og virker mye eldre enn Biden, selv om det bare skiller ett år mellom dem. Det er ikke vanskelig å forestille seg at Harris, O’Rourke eller eventuelt en annen progressiv kan stikke av med disse velgerne. Det er mulig at Sanders innser dette selv, og ikke stiller.

Sanders har vært nummer to på de fleste målinger i år, med mellom 15 og 20 prosent oppslutning.

Betfair gir ham 11 i odds som kandidat, rundt 28 som president. Hos PredictIt ligger han bedre an, med 7 og 9.

Elisabeth Warren ser ut til å ha nådd toppen i 2016, og angrer seg nok på at hun ikke stilte den gangen. I det siste har hun hatt mye dårlig presse, særlig knyttet til krangelen med Trump om hvor mye «indianer» hun egentlig er. Warren ligger også, sammen med Sanders, så langt til venstre at hun kan ha problemer med å vinne over velgere i midten. I de to nasjonale målingene fra oktober ligger hun bare to prosent foran Trump. Å nominere henne er derfor risikabelt.

Betfair har nærmest avskrevet henne, og gir henne omkring 25 i odds til nominasjonen, 42 som president. Hos PredictIT er det 14 og 20.

Amy Klobuchar er feltets dark horse. Temperamentsmessig er senatoren fra Minnesota , gjenvalgt nylig med stort flertall, Trumps rake motsetning – Minnesota nice.

Hun er fremdeles ganske ukjent for det amerikanske folk, og slik kan det forbli. Derfor synes hun nesten ikke på meningsmålingene. Men hun har ett ess i ermet. I nabostaten Iowa kjenner de henne, og i en av tre ferske målinger nådde hun 10 prosent der. Etter mitt skjønn må hun være minst topp tre i Iowa. Klarer hun det, kan alt skje.

Markedene elsker en dark horse, og Betfair gir henne omkring 16 odds for nominasjonen, 30 for presidentembetet. PredictIt 9 og 15.

Cory Booker er senator fra New Jersey og konkurrer ikke minst med Harris om svarte stemmer. Booker er imidlertid i overkant høy på seg selv, skal slite med å bryte ut av de omkring 5 prosentene han skårer på de nasjonale meningsmålingene.

Betfair: Omkring 30 i nominasjonen, 80 som president. PredictIt 12 og 25.

Sherrod Brown er en litt traust senator fra Ohio, men med appell til rustbeltet. Han støtter langt på vei Trumps proteksjonistiske politikk, og kan utfordre Biden her. I likhet med Klobuchar synes han nesten ikke i de nasjonale målingene, og har heller ikke tatt av i Iowa.

Betfair: 25/50. Hos PredictIt er han ikke på listen.

Michael Bloomberg snuser som vanlig på en presidentvalgkamp, enten som demokrat eller uavhengig. Men er virkelig en megarik newyorker med hyppige partiskifter den rette til å utfordre Trump? Bloomberg har utvilsomt pengene til å drive valgkamp, men det er vanskelig å se noen grasrotentusiasme for ham, og han skårer bare et par-tre prosent i målingene. Ikke kan han skylde på at folk ikke vet hvem han er heller.

Han er ikke på listen til PredictIt, men Betfair gir ham 60 i odds til å bli president.

C-laget er stort, men synes knapt nok verken på målingene eller hos markedsplassene. Her må vi bare observere hva som skjer med Tulsi Gabbard, Kirsten Gillibrand, Eric Holder, Eric Garcetti, Julian Castro, Andrew Cuomo, John Hickenlooper, Gavin Newsom og flere.

Den observante leser vil se at i de aller fleste tilfellene er oddsen for å bli president mindre enn dobbelt så høy som oddsen for å bli nominert. Det reflekterer at demokratene er favoritter til å vinne valget i 2020, med drøye 55 prosent sjanse hos Betfair.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden