Politikk

Fem grunner til borgerlig optimisme

STATSMINISTERKANDIDAT: De som håper Erna Solberg (Høyre) forsatt kan være statsminister helt ennå trenger fortsatt ikke gå inn i noen dyp depresjon.

Bilde: Hans Kristian Thorbjørnsen

En måned før valgdagen ser situasjonen langt lysere enn ut for de borgerlige partiene enn det de fleste regnemakerne og meningsmålingsinstitutter evner å fange opp.

Til tross for at vi må langt tilbake i tid før gjennomsnittet av meningsmålingene tilsier at Erna Solberg gjenvelges, viser starten på valgkampen at de borgerlige partiene har langt bedre sjanser for gjenvalg enn hva meningsmålingene vil ha det til. Bak tallene skjuler det seg flere trender som styrker sjansene for borgerlig valgseier betydelig.

Sperregrensen og kannibalisering på venstresiden

Et av de store handikap de borgerlige partiene har måtte slite med etter at Venstre brakk i to på 70-tallet, har vært at partiet svært sjeldent klarer sperregrensen og således ikke fullt ut omsetter stemmetallet sitt til mandater. Dette er problem norske venstreside ser ut til å være i ferd med å adoptere. For gjennomsnittet av de nasjonale målingene for august ligger de to venstreside-partiene Rødt og Miljøpartiet de Grønne an til å få til sammen 5,8 prosent av stemmene, med begge partiene under sperregrensen. Skulle dette også bli valgresultatet, vil de to partiene ende opp med kun to-tre mandater på Stortinget – begge etter all sannsynlighet stjålet fra Arbeiderpartiet og SV i de store byene. I realiteten vil det bety at godt over 150 000 stemmer kastet for venstresiden ikke omsettes i nye mandater for rød blokk.

Høyre og Frp er sterke

På snittet av målingene for august måles Høyre og FrP til sammen til 37,5 prosent. Skulle dette bli valgresultatet, vil det være det tredje beste valget de to partiene har gjort til sammen i de respektive partienes historie. Det er intet annet en svært imponerende for to partier som har sittet sammen i regjeringen i fire år hvorpå junior koalisjonspartner heller ikke har hatt erfaring med regjeringsdeltakelse fra tidligere. Skulle en samlet oppslutning rundt de to partiene på rett i underkant av 40 prosent ikke holde til gjenvalg, vil årsaksforklaringen til dette være at støttepartiene har svekket seg for mye. Skulle derimot både KrF og Venstre klare sperregrensen, bør 37,5 prosent for FrP og Høyre holde å sikre det borgerlige flertallet. Et forhold som leder meg over til neste punkt.

Min prognose er at dette er en strategi Venstre vil tjene stort på.

Venstre har en god strategi – og vil klare sperregrensen

Trine Skei Grande er Ernas nye bestevenn.  Bilde: Stortinget.no

Til tross for at Venstre har brukt store deler av den inneværende stortingsperioden til å så tvil om hvor partiet hører hjemme, og gjennom dette gjort seg usmakelige for mange borgerlige velgere, ser Trine Skei Grande ut til å nå iverksette en gedigen snuoperasjon. I Venstres nye bestevenn-strategi er Grande krystallklar på at Venstre hører hjemme i den borgerlige blokken. Min prognose er at dette er en strategi Venstre vil tjene stort på. Det er mange nok velgere i Norge som ikke er motivert ut ifra hva de stemmer for, men i stedet hva de stemmer imot. Dersom Venstre garanterer at en stemme på å få partiet over sperregrensen også er en stemme for å stoppe en ny regjering ledet av Jonas Gahr Støre, vil partiet tiltrekke seg mange taktiske stemmer. Ved inngangen til valgkampen 2005 var Venstre målt til under 3 prosent. Den gangen endte partiet på over 5 prosent ved å tiltrekke seg Høyre-velgere som ville redde regjeringen. At dette scenariet gjentar seg er etter denne skribentens mening sannsynlig, så lenge Venstre holder fast på den kursen de nå har staket ut.

Selv om mange kanskje vil finne det lett å gjøre narr av kulturministerens forsøk på å beskrive norsk kultur gjennom vafler og brunost er dette effektive valgkamputspill.

Høyresiden vinner mest på verdidebatten

Selv om mange kanskje vil finne det lett å gjøre narr av kulturministerens forsøk på å beskrive norsk kultur gjennom vafler og brunost, er dette effektive valgkamputspill. Det store flertall av befolkningen er stolte av kulturen vår og ønsker å bevare den. Når forholdsvis uskyldige utspill om vafler, kaffe og brunost møtes med total fordømmelse fra motparten, skaper det assosiasjoner til at de nærmest ikke bryr seg om problemstillingen i det hele tatt. På dette området vil Arbeiderpartiet og de andre venstreside-partiene fort erfare at det er i utakt med store deler av befolkningen. I tillegg til dette er meningsmangfoldet i den borgerlige blokken langt større enn på venstresiden i verdispørsmål. Borgerlig innstilte velgere som ikke kjenner seg igjen i det budskapet som Høyre og FrP fremfører kan søke tilflukt i Venstre eller KrF. Det samme kan ikke sies om stillingen på venstresiden, der partiene med unntak av Ola Borten Moe, fremstår som mer homogene i sin tilnærming til disse spørsmålene. Velgere på venstresiden som er misfornøyde med hvordan de partiene håndterer en rekke verdispørsmål har med andre ord få andre alternativer enn å skifte side. Av dette er det nærliggende å utlede at en høyere temperatur i verdidebatten skuffer flere velgere over fra venstresiden til høyresiden enn de som vil gå den andre veien.   

Bevegelse i oddsmarkedet

I skrivende stund kan NTB nå melde om at odds-markedene nå er i ferd med å vekte ned sjansene for en ny regjering, og at oddsgapet mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre nå er i ferd med å lukkes. Det tror denne skribenten at oddsspillerne gjør klokt i.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden