Debatt

Femstjernersbevegelsen på randen av Vesuv

M5S-leder Di Maio kan bli erstattet med en rival fra venstrefløyen.

Bilde: Mattia Luigi Nappi, CC Attribution-Share Alike 4.0 International

M5S mister parlamentarikere og velgere i skyggen av Salvini. Lykkes de ikke med å få igjennom kjernesaken borgerlønn, går det mot nyvalg i Italia.

Luigi Di Maio, visestatsminister, arbeidsminister og leder for Femstjernersbevegelsen (M5S), har hatt noen tøffe uker. Det har kommet frem at farens bedrift i mange år har benyttet svart arbeidskraft. I tillegg skal faren ha bygd eiendom uten tillatelse fra kommunen. Di Maio, som er deleier i farens bedrift, påstår han ikke visste noe om dette, og har tatt avstand fra faren.

Dette setter likevel Di Maio i et svært dårlig lys. M5S oppsto som et parti mot den korrupte politiske eliten i Italia, og har aldri latt muligheten gå fra seg til å kritisere politikere på bakgrunn av hva familiemedlemmer utenfor politikken har gjort.

Kampropet deres «Ærlighet, ærlighet, ærlighet» har blitt ropt på piazzaer over hele landet de siste ti årene, og er en av de viktigste årsakene til partiets suksess. Når partilederen viser seg å være like uærlig som de politikerne partiet selv har kritisert i en årrekke, er det en alvorlig ripe i lakken.

Skandalen kunne ikke kommet på et dårligere tidspunkt. M5S har falt jevnlig på meningsmålingene, og har nå en oppslutning på omkring 26 prosent, ned 6 prosent fra valget 4. mars. Hva skjer med Italias store populistiske parti, som skulle revolusjonere landet?

Salvini-loven

Som en del av samarbeidsavtalen med Matteo Salvinis innvandringskritiske og høyrepopulistiske parti Lega, har M5S støttet en ny integreringslov. Loven kutter antall migranter som får opphold på humanitært grunnlag, stenger ankomstsentre og forenkler prosessen for å utvise kriminelle asylsøkere.

«Salvini-loven», som den blir kalt i pressen, var vanskelig å svelge for mange av de mer venstreorienterte parlamentarikerne til M5S. I motsetning til de fleste politiske partier har ikke M5S noen tydelig politisk ideologi eller blokktilhørighet. Partiet består i stedet av en variert gruppe politikere som er misfornøyd med dagens Italia.

På grunn av den sterke motstanden internt i M5S måtte regjeringen stille kabinettspørsmål i både over- og underhuset. Det forhindret likevel ikke flere av de venstreorienterte parlamentarikerne å avstå fra å stemme på «Salvini-loven», noe som resulterte i at de ble ekskludert fra partiet.

Di Maio og M5S er nå i en situasjon hvor både velgere og parlamentarikere forlater partiet, samtidig som Lega fortsetter å fosse frem på meningsmålingene. Partiet har doblet sin oppslutning på seks måneder, og er nå med sine omkring 32 prosent det største partiet i Italia.

Borgerlønn – Di Maios siste håp

Di Maio har bare ett ess igjen i ermet. M5S gikk til valg på borgerlønn til Italias fattigste. Vi ville ikke kalt det borgerlønn i Norge, ettersom det egentlig er en form for arbeidsstøtte.

For å motta borgerlønn må personen være myndig, bosatt i Italia i minst ti år og enten arbeidsledig eller tjene mindre enn det som regnes som fattigdomsgrensen. For å beholde borgerlønnen må mottakeren melde seg til et senter for arbeidssøkende. Hvis vedkommende avslår tre jobbtilbud, vil borgerlønnen trekkes.

Dette var et populært valgløfte, spesielt i Sør-Italia hvor arbeidsledighet og fattigdom er mest utbredt. Hvis borgerlønnen innføres, vil M5S kunne beholde grepet om Sør-Italia, og forhindre en fullstendig kollaps av partiet.

Dette er lettere sagt enn gjort. Etter flere måneder med budsjettforhandlinger med EU har man nå blitt enige om et statsbudsjett. Pengene satt av til borgerlønnen er nå redusert med over to milliarder euro, og man har utsatt innføringen til 1. april.

I tillegg viser borgerlønnen seg å være et byråkratisk mareritt. M5S vil at den skal utbetales på et spesielt bankkort som skal utstedes til mottakerne. Pengene skal i teorien bare kunne brukes på «nødvendige» varer. Tobakk, tipping og elektronikk vil for eksempel ikke være lov. Det skal heller ikke være lov å spare pengene, og det som ikke brukes går tilbake til staten hver måned. M5S argumenterer for at økt forbruk vil få fart på økonomien, men dette er ikke akkurat en oppfordring til økonomisk ansvarlighet.

«Falske fattige»

Hvordan dette systemet skal kunne innføres er fortsatt usikkert. Et annet viktig spørsmål er hvem som skal kvalifisere til å få borgerlønnen. I utgangspunktet skal den gå til «de fattige». Problemet er at i Italia jobber mange svart, og er bare fattige på papiret. Ironisk nok ville arbeiderne til Di Maios far fått borgerlønn, til tross for at de i realiteten ikke ville kunne regnes som fattige.

På landsbasis estimerer italienske myndigheter at seks av ti som mottar en eller annen form for stønad er «falske fattige», som egentlig ikke kvalifiserer til noen form for støtte. M5S ser ikke ut til å ha noe svar på hvordan man skal unngå at en stor gruppe mennesker, som i utgangspunktet ikke har rett på støtten de allerede får, nå skal få borgerlønn.

Ideen om å rydde opp i offentlige stønader og arbeidsmarkedet, før man innfører nye stønader en sannsynligvis ikke kommer til å ha mer kontroll over, virker å være en fjern tanke for den «gulgrønne» regjeringen.

Alle disse faktorene tatt i betraktning, virker det vanskelig, for å ikke si umulig, at M5S vil klare å innføre borgerlønnen i løpet av første halvdel av 2019, som de selv har lovet.

En mislykket borgerlønn vil få konsekvenser for Europa-parlamentsvalget våren 2019. Lega ligger an til å gjøre et godt valg, og det spekuleres allerede i om ikke Salvini ønsker å bruke resultatet til å felle regjeringen, skrive ut nyvalg og endelig bli statsminister.

Venstresving mulig

En av hovedgrunnene til at Di Maio ble valgt til leder var at han tilhører den mer moderate fløyen i M5S. Dette skulle gjøre det enklere å selge partiet, både til velgerne og til EU. Problemet til Di Maio er at venstrefløyen i M5S begynner å bli lei av å måtte gi etter for Legas høyrepopulistiske krav. Presidenten i deputertkammeret, Roberto Fico, er en av lederne for denne fløyen, og kritiserer ofte det han mener er Salvinis innvandringsfiendtlige retorikk.

Spørsmålet er hvor lenge Di Maio klarer å holde partiet samlet, spesielt hvis de fortsetter å stupe på meningsmålingene. Likevel har M5S en joker, som foreløpig har hold seg langt unna regjeringskontorene: Alessandro Di Battista, partiets «revolusjonære leder», er etter et lenger opphold i Latin-Amerika på vei tilbake til Italia. Di Battista er kjent for sin nådeløse kritikk av globaliseringen, den korrupte eliten, italienske institusjoner og andre «fiender av folket».

Han har blant annet gått ut og sagt at M5S bør støtte «de gule vestene» i Frankrike. Det går nå rykter om at han ønsker å bli partiets nye leder, hvis den gulgrønne regjeringen skulle falle. Di Battista vil kunne tilføre partiet ny giv, bringe italienerne tilbake ut på piazzaene og fortsette populistenes kamp mot Italias elite.

Regjering på lånt tid

«Alle» i Italia vet at regjeringsprosjektet ikke vil vare. Salvini vil bli statsminister, og venter bare på en unnskyldning til å velte regjeringen og skrive ut nyvalg.

Sammen med sine allierte tidligere statsminister Silvio Berlusconi og høyre-ekstreme Giorgia Meloni har han en god mulighet til å oppnå flertall for blå blokk, og styre landet uten Di Maio og Femstjernersbevegelsen. Den politiske utviklingen frem mot Europaparlamentsvalget vil derfor bli avgjørende.

Di Maio vet at et nyvalg vil bety at hans tid som leder er over, og at M5S risikerer å miste regjeringsmakten. Samtidig må Salvini passe på at han ikke setter seg i en posisjon hvor han får skylden for nok en mislykket regjering.

Italiensk politikk er alltid spennende å følge, men nå er det litt for mye av det gode. En regjeringskrise og etterfølgende valg bare et år etter forrige parlamentsvalg vil kunne få alvorlige konsekvenser for den italienske økonomien, som allerede sliter. En ny økonomisk krise i EUs tredje største økonomi vil heller ikke være gode nyheter for resten av EU.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden