NYHET

FHI-rapport: Trangboddhet og yrker forklarer ikke høy smitte blant utenlandsfødte

Etter at forskere har justert for sosioøkonomiske faktorer, er fortsatt innvandrere fra enkelte land overrepresentert i den norske smittestatistikken.

Publisert Sist oppdatert

Forekomsten av høy andel smitte blant Norges innvandrerbefolkning er velkjent og har flere ganger vært omtalt i nyhetsdekningen. Blant landets befolkning som er født i utlandet fikk i alt 3140 av 100 000 påvist smitte i perioden 15. juni 2020 til 31. mars 2021, skriver FHI. Tallet for norskfødte i samme periode var 1175 smittede av 100 000.

Blant de mulige forklaringene bak tallene har det blitt pekt på at innvandrere i større grad bor tettere, jobber i mer utsatte yrker og har større potensiale for å misforstå smittevernråd som følge av språkbarrierer. Regjeringen har blant annet delt ut 67 millioner kroner til organisasjoner som skal gi koronainformasjon til innvandrere.

I en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet fremkommer det at norske borgere født i utlandet fremdeles er overrepresentert når man justerer for sosioøkonomiske forskjeller. Personer født i Pakistan, Tyrkia, Irak, Somalia, Afghanistan og Etiopia er hardest rammet. Samtidig har personer født i Tyskland, Kina og Danmark lavere andel påvist smitte enn norskfødte.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS