Fiksjonen om Ayn Rands politiske gjennomslag i Norge

Wegard Harsvik leverer en kraftsalve mot filosofen Ayn Rands påvirkning på norsk høyrepolitikk. Harsviks analyse bommer på både beskrivelsen av Rands ideer og vurderingen av hennes gjennomslag i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Forfatter og LO-mann Wegard Harsvik leverer en kraftsalve mot filosofen Ayn Rands påvirkning på norsk høyrepolitikk. Harsviks analyse bommer imidlertid på både beskrivelsen av Rands ideer og vurderingen av hennes gjennomslag i Norge.

I et oppsiktsvekkende essay kalt Da godhet ble tyranni går Wegard Harsvik løs på filosofen Ayn Rands ideer. Bakgrunnen for at han drøfter en rekke av Rands tanker, er at hun angivelig har påvirket norsk høyresidepolitikk. Ifølge Harsvik «har [Ayn Rand] hatt sterk påvirkning på høyresidens politiske tenkning», ikke minst gjelder dette fordi mange har lest Rands mest kjente verk, Atlas Shrugged.

Harsvik viser særlig til at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug «har en ledestjerne som Ayn Rand», og at dette har bidratt til at Listhaug bruker ord som «godhetstyranni». Også en rekke andre navngitte politikere er visstnok sterkt påvirket av Rand, for eksempel finansminister Siv Jensen og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS