KOMMENTAR

Den moderate senatoren Joe Manchin har fått mye makt. Her med høyesterettsdommer Kavanaugh, som Manchin stemte for å godkjenne.

Grenser for Bidens makt

De som vil finne ut hva Biden kan få til i årene som kommer må lære seg to begreper: Filibuster og reconciliation. Og ett navn: Joe Manchin.

Publisert Sist oppdatert

Snart kontrollerer Joe Bidens parti flertallet i begge kamre i Kongressen. Kan demokratene da gjøre som de vil? Svaret er komplisert, men i det store og hele nei. Her skal jeg forsøke å forklare rammeverket for forholdet mellom utøvende og lovgivende makt, og noen eksempler på hva det har å si for gjennomføringen av Bidens agenda fremover.

Om få dager vil de to demokratiske senatorene som ble valgt i Georgia 5. januar innta sine seter, etter at staten har sertifisert resultatet. Den mest umiddelbare virkningen er at Mitch McConnell ikke lenger har flertall i kammeret, siden det nå blir 50 senatorer på hver side. I en slik situasjon har visepresident Kamala Harris den avgjørende stemmen, og demokraten Chuck Schumer fra New York, som hittil har vært minoritetsleder, tar over som majoritetsleder. Med dette følger stor makt, blant annet kontrollerer han hva som tas opp til behandling i Senatet.

I Norge fordeles verv i Stortingets komiteer proporsjonalt mellom partiene. Det er derfor i dag mange komiteledere fra opposisjonspartiene. I USA tar vinneren alt, altså at det største partiet får alle komiteledere og har flertall i alle komiteer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS