FRA PAPIRUTGAVEN: FILOSOFEN

Kommentatortroll

Trolling må slås ned på, enten det kommer fra kommentarfelt eller på kommentatorplass.

Publisert

Hvem er verst? Trollene på kommentatorplass eller trollene i kommentarfeltene? Kontrollert for sosioøkonomisk bakgrunn er det nok de første. Nå er det svært lite hets og trusler på kommentatorplass, men hvis vi konsentrerer oss om den type trolling som dreier seg om å vri på fakta, mistolke hva andre har sagt og gjengi andre på en upresis eller feilaktig måte, er etablerte spaltister og kommentatorer i norsk offentlighet ofte ganske ille.

Dette problemet blir derimot ofte underkjent av oss mer etablerte i offentligheten. Det arrangeres endeløse seminarer hvor mennesker med høy utdannelse er bekymret for utviklingen i sosiale medier og "sinte hvite menn". Bekymringen er selvsagt ikke irrelevant, særlig med tanke på grov hets og trusler. Men vi bør også se kritisk på de profesjonelle kommentatorene.

Da min kollega Steinar Juel nylig argumenterte mot bygging av Nord-Norgebanen, illustrerte han hvor dyr banen vil bli, ved å dele kostnaden på antall innbyggere i Nord-Norge. Poenget var selvsagt ikke at nordlendinger bør betale en togbane på egen hånd, hvis de ønsker den. Likevel skrev flere kommentatorer og spaltister at Juel hadde sagt at nordlendingene burde betale selv. Juel gjorde en iherdig innsats for å rydde opp i misforståelsen. Det interessante er at det ikke var i kommentarfelt Juel måtte rydde opp.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her