SPALTIST

Mørke midt på dagen

Om hvordan mange ting, og særlig smarttelefoner, i dag formørker fornuften.

Publisert

Er opplysningstiden egentlig over? Ja, det er den vel. I likhet med andre perioder i historien, som renessansen, barokken, romantikken, etc. Det er vanlig å avgrense opplysningstiden historisk som en epoke fra siste halvdel av 1600-tallet til ca. 1800. Jeg siterer fra Ellen Kreftings artikkel i Store Norske:

«Opplysningstiden er en epoke i Europas intellektuelle historie der vitenskap, fornuft, frihet, toleranse og framskritt ble innsatt som nye idealer og autoriteter. Opplysningstenkerne argumenterte blant annet for ytringsfrihet, trykkefrihet, religionsfrihet, likhet for loven og demokrati. Det var også under opplysningstiden at begrepet om menneskerettigheter oppsto. (…) Tenkningen i denne perioden er preget av et stadig mer kritisk oppgjør med særlig religiøse dogmer og institusjoner, mens vitenskap, individuell fornuft, frihet, toleranse og framskritt ble innsatt som nye idealer og autoriteter.»

Det er likevel ikke særlig kontroversielt eller oppsiktsvekkende å anlegge et større perspektiv, hvor vi ser på opplysningstiden som inneholdende et sentralt menneskelig prosjekt, som ikke bare var en forbigående mote eller epoke, men noe vi er involvert i også i dag. Som Krefting sier: I denne epoken ble disse opplysningsidealene innsatt. Så alt det som nevnes ovenfor er prosjekter som ble satt i gang den gang, og som vi arbeider for å realisere også i dag. Eller?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her