Mediekritikk

Fjollete kjerringer med innskrumpede hoder

Aftenposten aksepterer skjellsord og karakteristikker fra sine unge skribenter som de aldri ville drømt om å godta fra voksne.

Aftenposten aksepterer skjellsord og karakteristikker fra sine unge skribenter som de aldri ville drømt om å godta fra voksne.

Aftenposten har en egen side – Si ;D – der de slipper til innlegg fra unge skribenter. Et utmerket tiltak.

Det som ikke er så bra er at avisen tydeligvis mener at ungdom skal oppmuntres til ”å slenge dritt”, som det vel heter. Det er jo så fint når de unge er engasjerte, ikke sant? Derfor aksepteres et språk som ville vært helt utenkelig på Aftenpostens øvrige debattsider.

En av dem som skriver hos Aftenposten er Hulda Holtvedt, 13 år gammel. Hun er ikke bare blant de tilfeldige innsenderne, men er plukket ut som en av syv faste kommentatorer, så Aftenposten mener tydeligvis at hun har et spesielt talent. Hun har så langt levert to bidrag. Jeg er ikke opptatt av hva hun mener, men hvordan hun behandler dem som hun er uenig med.

Den 14. juni skriver hun om byrådets forslag om å privatisere Oslo Kino. De fire borgerlige partiene som vedtok dette blir karakterisert på denne måten: ”Med sine tilsynelatende innskrumpede hoder …”. Videre: ”Oslo Kino blir det private leketøyet til en slesk riking”.

I dagens innlegg er hun opptatt av pelsoppdrett. Jeg får vel leve med at hun mener landbruksminister Slagsvold Vedums standpunkt er ”kynisk, hensynsløst og kvalmt”. Men at hun beklager at kyllinger tidlig får sine ”bedritne” liv avsluttet er vel ikke helt i pakt med Aftenpostens standard? Og de som går med pels er ”fjoller” og ”rike kjerringer”.  

Når du er ung er det lett å konkludere med at de som er uenig med deg enten er dumme, slemme eller begge deler. Noen vokser aldri fra dette. Men Aftenposten bør kanskje ikke oppmuntre en slik holdning?

Eller kanskje gamle sure gubber som meg bare skal holde kjeft?

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden