Minerva

Flere Høyre-fylkeslag sier ja til eggdonasjon

– Jeg tror det er et reelt flertall i partiet nå, sier Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: C. F. Wesenberg.

Minerva har fått bekreftet at fem fylkeslag i Høyre har sagt ja til eggdonasjon. Det inkluderer de to sterke Høyre-fylkene Oslo og Akershus i tillegg til Oppland, Hedmark og Møre– og Romsdal.

– Jeg tror det nærmer seg et flertall, for jeg ser det er en god del fylkeslag som har gjort vedtak for eggdonasjon, og jeg tror det er et reelt flertall i partiet nå, sier Unge Høyre-leder og eggdonasjonforkjemper Kristian Tonning Riise.

– Hva kan stoppe et vedtak på landsmøtet?

– Jeg er spent på hvor mye prestisje partiledelsen legger i saken. Jeg håper vi kan få en mest mulig fri debatt, og at den kan få bli avgjørende. Hvis noen i partiledelsen eller spesielt Erna tropper opp på talerstolen og legger sin tyngde bak et nei, vil nok sikkert landsmøtet støtte det, men jeg tror det er et reelt flertall i partiet og håper vi kan få en debatt på landsmøtet, sier Tonning Riise, som også er partiets førstekandidat til Stortinget fra Hedmark.

– Er det problematisk hvis partiledelsen på nytt blokkerer et slikt vedtak?

– Nei, det er partiledelsens privelegium å legge sin tyngde i de sakene de vil, så hva de velger i denne saken er det de som må avgjøre, men jeg synes det ville være interessant å vite hva partiet reelt sett mener uten for mye føringer.

Han synes ikke partiet bør skjele for mye til hva samarbeidspartiene og spesielt KrF mener.

– Høyre må ta en diskusjon om hva vi mener er riktig. Jeg synes ikke forholdet til KrF er et viktig argument for Høyres programhandling og jeg tror heller ikke at KrF opererer sånn at de lar Høyres standpunkt i en sak avgjøre hva de skal mene i sitt eget program.

Vanskelig

Tone W. Trøen er helsepolitisk talsperson i Høyre og motstander av eggdonasjon. Hun mener det er vanskelig å slå bastant fast hvilken vei vinden blåser.

– Jeg synes det er vanskelig å være bastant. For det første vet vi at det er mange som fortsatt er i tvil. For det andre er dette et samvittighetsspørsmål hvor jeg antar at landsmøtedelegatene vil kunne stå fritt i forhold til vedtak på fylkesårsmøtene. Så det er vanskelig å spå. Men det har vært viktig å ha en god og bred debatt i partiet og det synes jeg vi har hatt. 

– Jeg tror alle partier vedtar sine stortingsprogram ut fra sin primære politikk. Det ligger til grunn for alle partier.

– Betyr utviklingen at Høyre ikke lenger er et  verdikonservativt parti?

– Jeg mener absolutt at Høyre fortsatt er et verdikonservativt parti, men på noen få spørsmål har vi en diskusjon gående i partiet. I disse spørsmålene har jeg vært tydelig på at jeg mener vi skal holde oss på en verdikonservativ linje, sier Trøen.

– Barnetrygd, eggdonasjon og kontantstøtte er interne debatter hvor vi dras mellom liberale og verdikonservative posisjoner, sier Tone W. Trøen.

– Men det er tydelig hvilken vei vinden blåser?

– Det spørs på hvilket område du mener. Det er ikke snakk om en gjennomgående liberalisering av Høyre. Noen av disse spørsmålene er interessante, og barnetrygd, eggdonasjon og kontantstøtte er interne debatter hvor vi dras mellom liberale og verdikonservative posisjoner, sier Trøen.

Tror Høyre vil lande riktig

Kjell Ingolf Ropstad i Aust-Agder KrF er blant de i partiet som sier at han foretrekker en borgerlig regjering.

– I utgangspunktet har jeg tro på at Høyre vil lande riktig. Sentrale politikere har vært konservative i denne typen verdispørsmål. Samtidig må vi ha respekt for  at alle partier har sine egne diskusjoner.

– Det ville vært veldig alvorlig om Høyre sa ja til eggdonasjon, sier Kjell Ingolf Ropstad i KrF.

– Hvor viktig er denne saken for samarbeidsklimaet?

– Jeg vil først og fremst si at det er en viktig sak. Denne våren er det mange viktige som kommer i bioteknologimeldingen. Med tanke på samfunnets utvikling ville det vært veldig alvorlig om Høyre sa ja til eggdonasjon, sier Ropstad.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden