USA får flyktningene i arbeid

Ny forskning: I USA er andelen av flyktningene som er i arbeid etter få år høyere enn blant amerikanskfødte. Men mange blir værende i lavtlønnsyrker.

Publisert Sist oppdatert

I forrige måned publiserte NBER et paper der to økonomer ved University of Notre Dame, Indiana, har undersøkt hvordan flyktninger i USA har gjort det over tid. William N. Evans og Daniel Fitzgerald bruker data fra American Community Survey, som omfatter nesten 19 000 flyktninger. De har ikke data til å følge hvert enkelt individ fra år til år, men de sammenligner status for flyktninger med ulik botid, opptil 20 år.

Med flyktninger menes her «kvoteflyktninger», altså de som relokaliseres gjennom FNs flyktningprogram. På grunn av sin geografiske plassering utgjør dette den dominerende andelen av samlet antall kvoteflyktninger og asylanter til USA, to grupper som vi i Norge som regel slår sammen til «flyktninger». Dette er altså vesensforskjellig fra Norge, der den langt største delen i et normalår er asylanter som kommer hit på egen hånd og søker asyl.

Av alle kvoteflyktninger som omplasseres i verden står USA faktisk for omkring to tredeler (Canada er nr. 2 og tar i forhold til folketallet en enda større del). I 2013-15 fikk 70 000 individer adgang til USA årlig, men på grunn av flyktningkrisen, økte Obama dette til 85 000 i 2016 og 110 000 i inneværende år. Trump har kuttet til 50 000.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS