Ja til færre flyktninger

Skepsisen til å ta imot flere flyktninger økte kraftig i Sverige i 2016. Og den holdt seg like høy i 2017, i motsetning til i Norge.

Publisert   Sist oppdatert

For et par uker siden skrev jeg om to undersøkelser, fra Norsk Monitor og SSB, som viser stadig mer liberale holdninger til innvandring og innvandrere i Norge. I 2016, i kjølvannet av flyktningebølgen, ble holdningene mer negative, men i fjor var vi tilbake omkring 2015-tallene igjen.

Sverige har en undersøkelse som ligner på Norsk Monitor, nemlig SOM-undersøkningen ved Gøteborg-universitetet. Hver høst spørres omkring 3400 svensker om en rekke samfunnsspørsmål, og vi har data tilbake til 1990 i de fleste spørsmålene. Deler av resultatene fra høsten 2017 ble lagt frem på tirsdag, bl.a. holdningen til å ta imot færre flyktninger.

Som vi ser av figuren var det stadig færre som ville ta imot færre flyktninger frem til 2015, men disse var fremdeles i betydelig flertall. Dette må ses på bakgrunn av at Sverige har ligget i toppen på dette området i Europa, sett i forhold til sitt folketall.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her