NYHET

Sterke indisier tyder på at Hviterussland tilrettelegger flyktningstrømmen som nå pågår fra landet.

Flyktninger blir ofre i Lukasjenkos siste spill

I snart tre uker har 32 afghanere sittet fast i «ingenmannsland» på grensen mellom Polen og Hviterussland, uten mat eller legehjelp. Polske grensevakter nekter å slippe dem inn, mens Hviterussland nekter å ta dem tilbake.

Publisert

Siden starten av august skal over 3000 mennesker ha krysset grensen mellom Hviterussland og Polen ulovlig. Samtidig har nabolandet Litauen rapportert om 4000 slike krysninger til nå i år –femti ganger så mange som i hele 2020. Også Latvia opplever en lignende tilstrømming. De fleste er fra Irak og Afghanistan, og ønsker asyl.

2. september erklærte polske myndigheter en tretti dagers unntakstilstand i grenseområdet mot Hviterussland. Det er første gang siden kommunismens fall at man tyr til et slikt tiltak i et land der ordet «unntakstilstand» gir ubehagelige assosiasjoner.

Årsaken oppgis å være behov for å beskytte Europas yttergrenser mot flyktningstrømmen, og den store Zapad-øvelsen som begynner i slutten av denne uken. Øvelsen skal foregå i Russland og Hviterussland, og involverer nesten 13 000 soldater.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS