Folk flest flytter til Oslo, men hater byen likevel

OSLO-HATET: Som bergenser og vestlending kan jeg forstå ideen om at Oslo er en arrogant by som snylter på resten av landet.

Publisert Sist oppdatert

For rundt to uker siden skrev jeg innlegget «Oslo-eliten er mye bedre enn sitt rykte» på Dagbladet. Jeg argumenterte for at innbyggerne i Oslo på grunn av høyere verdiskapning per innbygger overfører store summer til resten av landet hvert år. Man fordeler også politisk makt, siden arealvekting ved fordeling av stortingsmandater gjør at én stemme i Oslo teller mindre enn én stemme i fylker med store arealer, som Hedmark og Finnmark.

Poenget mitt var at Oslo bidrar med betydelig omfordeling av både økonomisk og politisk makt til resten av landet, og at en sammenligning mellom «eliten» i Oslo og «eliten» i Washington D.C. og London, som mange ønsker å kapitalisere på, er helt søkt.

Etter kommentarfeltet, min e-post- og Facebook-meldingsinnboks og debatten i etterkant å bedømme, var det både feil og arrogant å påpeke det åpenbare, nemlig at store byer, som Oslo, alltid har en høyere verdiskapning enn mindre befolkningstette områder.  Ideen om at Oslo ikke gjør annet enn å flytte papirer for resten av landet, har alltid eksistert.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS