Tvilen og kjetteriet

Folkeopplysningen: Klimaendringene er selvfølgelig reelle, og vi er medskyldig. Det gjør ikke kritikk av FNs klimapanel til ideologisk kjetteri.

Publisert Sist oppdatert

NRKs program Folkeopplysningen har gitt seg i kast med et nytt tema, og som forventet har noen blitt opprørt over innholdet. Dette er regelen snarere enn unntaket. I fjerde episode av programmets nåværende sesong var temaet kjernekraft, og den opprørte var Greenpeace. Ikke så rart, siden Greenpeace i programmet og debatten som fulgte illustrerte selv hvor kunnskapsløse og ideologidrevne deres meninger om kjernekraft er.

I siste episode fikk Klimarealistene, bestående av kjemiprofessor Ole Henrik Ellestad, biolog Morten Jødal og professor i astrofysikk, Jan-Erik Solheim, en velfortjent fornuftsalve av navnebror Andreas Wahl og co. Tilsvaret fra Klimarealistene kan leses på nettsiden deres, men her fokuserer jeg på: Hvor stort bidrag utgjør menneskelig utslipp av drivhusgasser på temperaturøkningen vi har observert?

Folkeopplysningen presenterer Klimarealistene sitt svar som «null», men ifølge tilsvaret hadde faktisk Ellestad og Jødal svart «litt». Det blir lettvint og god TV å overse sistnevnte og angripe førstnevnte. Krediterte klimaskeptikere, som Richard Lindzen, Roy Spencer og John Christy, tror ikke det menneskelige bidraget er null. På samme måte er det få som tør å si at naturlig variasjon utgjør ingenting av temperaturøkningen. Likevel, «null» må anses som et absurd estimat, og «litt» er i beste fall et avvik blant etablerte klimaforskere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS