Nyhet

For første gang mener et flertall i USA at Obamacare har en positiv effekt på landet

Barack Obamas helselov er stadig mer populær.

Bilde: Pixabay

Men støtten er sterkt polarisert mellom demokratene og republikanerne.

Selv om republikanerne gjør sitt beste for å endre Obamacare, og selv om avskaffelsen av helsereformen, også kjent som Affordable Care Act, var et av Donald Trumps mest sentrale valgløfter, blir amerikanerne mer og mer positive til Barack Obamas helsearv.

Det viser tall fra det amerikanske forskningsinstituttet PEW.

More say the health care law has had a positive than negative effect on nation

Endringen har vært betydelig: I 2013 mente kun 24 prosent av befolkningen at Obamacare hadde en i hovedsak positiv effekt på landet. Nå mener 44 prosent det.

Andelen som mener at loven har en i hovedsak negativ effekt på landet, sank fra 38 til 35 prosent, mens andelen som mener at den ikke har mye effekt, sank fra 31 til 14 prosent.

Andelen som svarer at loven i hovedsak har hatt en positiv effekt på en selv og ens familie, har så økt, fra 17 prosent i 2014 til 28 prosent nå, men det er flest som svarer at den ikke har hatt mye effekt: 48 prosent.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Polarisering

Oppgangen kommer imidlertid blant demokratene. Andelen av dem som mener at loven i hovedsak har en positiv effekt på landet, har økt fra 38 til 67 prosent. Republikanerne har i mindre grad endret mening, og av dem er det 64 prosent som mener at loven i hovedsak har en negativ effekt på landet.

Støtte til loven

Views of 2010 health care law remain highly partisanI februar i år ga for første gang et flertall sin støtte til loven, nå gir 56 prosent den sin støtte, mens 38 prosent ikke gjør det. Støtten til loven har aldri vært på et høyere nivå i USA.

Imidlertid er det slik at støtten er sterkt polarisert: 85 prosent av demokratene støtter loven (opp fra 68 prosent i 2010), mens kun 14 prosent av republikanerne gjør det.

Det er også flere blant kvinner og flere blant de unge som støtter loven.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden