Nyhet

Forkjempere for liberal ruspolitikk blokkeres på Twitter

De siste dagene har det foregått en opphetet ruspolitisk debatt på det sosiale medier.

Norsk Narkotikapolitiforening vil ikke lenger høre fra meningsmotstandere på Twitter.

I sentrum for kontroversen står Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

Den ideelle organisasjonen med medlemmer fra Politi, Tollvesenet, Påtalemyndighetene, Kriminalomsorgen og Forsvaret skal ha blokkert en rekke sentrale forkjempere for en liberal ruspolitikk på twitter.

Blokkerte aktivister

“NNPF og politiets ledelse har tradisjon for enighet om bruk av virkemidler i kampen mot narkotika. Jeg håper virkelig at det ikke også gjelder dette, for er det noe ungdom er sårbare for så er det forsterking av sosial urett. En god sak å bli blokkert for, takk NNPF.” Det skriver Bård Dyrdal på sin Twitter-konto i går.

Bård Dyrdal, er politimann og leder av LEAP Scandinavia.

Organisasjonen ble opprettet i 2017 av en rekke politimenn og akademikere ved Politihøgskolen som mener at krigen mot narkotika har vært feilslått, og som arbeider for endring av ruspolitikken og avkriminalisering.

Advokat og nestleder av Foreningen Tryggere Ruspolitikk, Dagfinn Hessen Paust er også blokkert av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

Det samme er jusprofessor ved Universitetet i Bergen og forkjemper for en liberal ruspolitikk, Hans Fredrik Marthinussen.

Han skriver følgende tweet i en kommentar til blokkeringen:

Satirekonto

Satiren som Marthinussen refererer til er parodikontoen @notnpnf. I biografien skriver kontoen, som ble opprettet i november 2016, følgende seg selv: «Norsk Politinarkotikaforening. Narkotikabruk må få konsekvenser! Parodi, ikke politi – akkurat som originalen.»

Twitterkontoen harselerer med Norsk Narkotikapolitiforenings konservative ruspolitiske linje.

I et innlegg fra @notnpnf  som Marthinussen har retweetet skriver satirikerne at de har blokkert Faktisk.no.

“Vi i NPNF vil ikke bidra til spredning av hasjpropaganda, og kommer heretter til å blokkere alle som fornekter de katastrofale konsekvensene av legalisering i USA.” skriver de tirsdag.

De legger ved et skjermbilde som viser at de har blokkert Faktisk.no, en plattform for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge.

Bredere debatt

Svenska Narkotikapolisföreningen har via sin twitter-konto @Narkpol også engasjert seg i debatten til støtte for sin norske søsterorganisasjon NNPF.

Også statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Sveinung Rotevatn (V) har blitt trukket inn i kontroversen.

“Det er jo ganske feigt”, skriver Rotevatn på på svar om hva Venstre mener om at @nnpf3 blokkerer meningsmotstandere.

“Føler du at du uttalte deg med all informasjon på bordet nå? Vi blokkerer kun de som troller, driver med personangrep, fremmer gjentatte usannheter om oss på vår konto eller usmakelige tweet utenfor sak”,  svarer Norsk Narkotikapolitiforening på sin twitterkonto på mandag.

På spørsmål om hvorfor organisasjonen har blokkert såpass mange sentrale aktører i den ruspolitiske debatten svarer Norsk Narkotikapolitiforening følgende:

Dette har vært en prosess over tid, men noen nylige eksempler kommer som svar til denne meldingen. Vi driver med dette som frivillig arbeid på fritiden og diskuterer sak, ikke med dem som går på person og er ufin.

Også Olav Torvund, Professor ved Universitetet i Oslo, har kastet seg inn i debatten og anklager Norsk Narkotikapolitiforening for å «misbruke politiuniformen til privat politisk aksjonisme».

“Man forventer mer av oppegående og dyktige fagpersoner enn ekstremister som du kaller det. Det finnes også flere eksempler på usannheter og usmakeligheter over lang tid. Vi ønsker å bruke tid på de som vil diskutere sak, ikke ta person.” skriver Norsk Narkotikapolitiforening selv.

 

Rusreform

Twitterdebatten kommer i kjølvannet av en bredere ruspolitisk debatt.

I fjor ble det klart at et flertallet i Stortinget ønsker en historisk omlegging av norsk narkotikapolitikk, i retning av avkriminalisering og økt fokus på behandling av brukere.

Det ruspolitiske sammenstøtet på twitter kommer forøvrig i opptakten til årets Rusreformkonferanse, som arrangeres 21. august av Foreningen Tryggere Ruspolitikk.

Arrangør for konferansen, Ina Roll Spinnangr, som også er styreleder og talsperson for Foreningen Tryggere Ruspolitikk, er på sin side skuffet over å ikke ha blitt blokkert av Norsk Narkotikapolitiforening.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden